lördag 23 juni 2012

Midsommar. Med tårta.

Och så blev det midsommar i år igen. Fast man inte trodde det när man vaknade och världen var helt grå och tråkig och man hade grannen i telefonluren som kollade om vi kunde vara i vårt uterum i stället för på deras iochförsig mysiga men inte så himla varma uteplats.

Och så blev det en jordgubbstårta med egenhändigt kokad kolkräm fast jag var fullständigt övertygad om att receptet var en katastrof-bluff när jag läste det första gången. Jodå, det blir kolakräm när man kokar kondenserad mjölk på burk i 2,5 timmar. Det blir väldigt, väldigt god kolakräm. Den smakar som mjuk fudge-kola. Och passar extremt bra till att ha på jordgubbstårta tillsammans med grädde och krossad dajm. Här är bildbeviset, minuterna innan gräshoppssvärmen går över tårtfatet och äter upp alltihop:

Se där! En tårta! Med kolakräm! (den ligger under grädden)

Och så blev det en väldigt fin kväll fast alla var fullständigt övertygade om att det skulle regna ända till augusti, ungefär. När vi suttit och glatt oss åt värmen och mysigheten i vårt förträffliga uterum hela eftermiddagen (midsommardansen på Klågerups-ängen fick liksom utgå i år) och så smått börjat plocka fram allt till sill-middagen - ja då sprack himlen upp och det blev en fin kväll. Men då hade vi så skönt boat in oss i uterummet och ville inte flytta över till grannens iochförsig så trevliga men inte fullt så varma uteplats.


Sillmiddag är fint. Och så väldigt gott. Vi hade:
Matjessill (förstås)
Vitlökssill
Kajsa Nymans sill (med äpple och pepparrot)
Ingefärs- och lime-sill
Honungs- och apelsin-sill
Lingonsill
Tranbärs- och timjansill
och laxtårta och allt det där andra som är gott till
Och köttbullar. Det är en hel del yngre individer som inte har förstått sillens storhet än.

Laxtårta. Väldigt god. Recept från samma nummer av Buffé som The Famous Jordgubbstårta.

Vissa av gästerna somnade redan innan middagen. Andra väntade till en stund efter middagen.

3 kommentarer:

 1. Trevlig värre verkar er midsommarafton ha varit, och vad många läckra sillsorter sen! Kul också att tårtan blev lyckad! Vi hann att äta sill-lunchen ute och även genomföra den traditionsenliga krockettävlingen, som Mats inte vann i år, även kaffet och jordgubbstårtan hann vi med att förtära ute innan vi fick kapitulera för regnet som kom vid sextiden. Det goda grillade köttet med tillbehör fick vi avnjuta inomhus men det var trevligt det också. Det var sedan mindre trevligt att cykla hem i ösregnet frampå småtimmarna, men det gick det också. Maman

  SvaraRadera
 2. Nu säger maken, här - som läser över axeln - att vi MÅSTE bara prova att koka kondenserad mjölk vi också. det får bli ett projekt det.. :-) undrar just om han tänker göra resten av tårtan... hmmm... hehe/Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! Det är lång tid men den blir GOD. Smakar som flytande fudge. Jag kokade två burkar när jag ändå höll på och den andra burken blandade jag med vispgrädde och så hade vi den till glass. Mumseligotta!

   Radera