torsdag 14 juni 2012

Det märkligaste tårtreceptet jag läst, någonsin.

Satt just och bläddrade lite i nyaste Buffé. Ibland kan man hitta något nytt recept att testa så att resten av familjen kan göra kräk-ljud och vägra äta.
Eftersom midsommar nalkas med stormsteg så var det tårtspecial, eller t o m en tävling där vinnarens (som vann 10000 i matcheckar) tårtrecept är publicerat med bild och allt. Jag scannade in den (den ser oerhört mumsig ut), men texten blir liten i bilden så jag har återgett receptet nedan. Läs det. Noga. Och tänk sedan efter om du skulle kunna göra den här tårtan. Jag tror i alla fall inte att jag lyckas.
Från Buffé (ICA) nr 6-7 2012

Koladröm med dajmgrädde och jordgubbar
Ingredienser: 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g), 150 g smör, 300 g digestivekex, 1 liter jordgubbar, 1 1/2 dubbeldajm, 3 dl vispgrädde.
Gör så här:
1.  Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. (Carolinas kommentar: Det här verkar spännande. Att koka en burk med mjölk har jag aldrig sett i något recept någonsin förut. Undras vad som ska hända med den...?)
2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. (Carolinas kommentar: Man får banne mig ha god planering om den här tårtan ska göras. Inget för Oväntat Besök. Men OK...den kanske är så god så den är värd alla timmarna?)
3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie.
4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. (Carolina: jag är ju så listig så att jag hade ju gjort det där medan mjölkburken kokade, så jag lägger snällt nog inte till den här timmen till den sammanlagda tiden)
5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka dajmen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. (Carolina: Nu börjar det bli spännande. När kommer den kokta mjölkburken in i bilden?)
6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. (Carolina: kan bli tricky att lyfta över en botten gjord av enbart digestivekex och smält smör...men OK, en skicklig människa kanske kan det) Bred på kolakrämen. (KOLAKRÄMEN???? Var kom den ifrån?) Spritsa eller bred dajmgrädden över. Ställ kallt fram till servering. (Men mjölken då? Ska inte den få vara med när den nu har kokt i 2,5 timmar?)
7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande dajmkross.

Jag lovar. Jag har återgett receptet bokstav för bokstav. Det står så här.

Varför i himmelens namn ska man stå och koka en burk med mjölk i 2,5 timme för att sedan kasta bort den? För att impa på grannarna? Och hur uppstod kolakrämen?

Eller - som jag nog börjar ana - är det en allmänt känd sanning att om man kokar en burk med kondenserad mjöllk i två och en halv timme så förvandlas den till kolakräm?? Varför har jag inte vetat en sån stor och viktig sak innan? Tänk på alla tuber med kolakräm som jag köpt till glass alldeles i onödan! Jag kunde ställt mig och kokt mjölk i stället.

Blir det vaniljsås om man kokar kokosmjölk på konservburk tillräckligt länge? Hur mycket inom matlagningsvärlden är det jag går runt och är ovetande om. Upplys mig!!

4 kommentarer:

 1. i den här boken hittar du ALLT som kan vara bra att veta om kök
  https://www.facebook.com/ModernistCuisine

  /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag bad ju om upplysning och den där boken är väl upplysning som heter duga. Aldrig mer ska jag sväva i ovisshet om viktiga saker som kolakrämers tillblivelse. Tack Åsa - ska sova med den under min huvudkudde.
   Kanske.

   Radera
 2. Jag är ganska säker på att du har ätit kondenseradmjölk/kolakräm hemma hos oss någon gång. Annette lärde oss detta en gång i tiden och vi hade det så ofta så att vi blev trötta på det till slut. (Fast tre till fyra timmar skulle burken koka...)
  Man kan ta en stor kastrull och koka flera burkar på en gång och sedan förvara dem i kylen. Lätt att sen bara ta fram en burk och t ex fördela krämen i portionsglas, klicka på lite vispgrädde och toppa med färska bär. Enkelt och jättegott! Maman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeh, nej, det tror jag inte. Eller också visste jag det inte, utan kolakrämen liksom bara uppenbarade sig på bordet utan att någon berättade dess historia och tillblivelse.

   Radera