lördag 2 juni 2012

Fjärrkon...

I ämnet "Saker jag ångrar att jag någonsin har sagt" har vi nu kommit fram till  avdelningen Teknik. Jag har aldrig haft någon förståelse för alla dessa människor som inte vill/orkar sätta sig in i hur deras tekniska prylar fungerar, de vars mikrovågsugn blinkar 00:00 och som bara använder ett läge på den, de som inte kan programmera sin video till att spela in program på TV (ja, jag vet, det där är lite utdaterat), alla de som får skrämselhicka när kopieringsapparaten på jobbet piper och kommer med något felmeddelande. När vi flyttade in i vårt hus för 12 år sedan bodde här en kvinna vars man dött i förtid i cancer. Det var mannen som skött om precis alla tekniska prylar i huset. Hon visste inte ens hur man bytte dammsugarpåse på centraldammsugaren (så den har jag inte bytt på ett tag...). Då sa jag så tvärsäkert som man bara kan när man inte vet bättre: "Sån där ska jag ALDRIG bli. Aldrig att jag ska fråga någon annan om hjälp med hur teknik fungerar."

Jahaja. Alla små elaka gudar gnuggade sina händer och sa till varandra att "det här ska hon få äta upp".

Igår hade Lisa övernattningskalas för ett antal tjejer. De såg på Titanic, och det var (väldigt) sent. En av tjejerna gick ut från filmen och nerför trappan. När jag följde efter hittade jag henne djupt olycklig i fåtöljen - hon tyckte filmen var hemskt otäck (hallå! båteländet sjunker och sjunker och alla skriker och är ledsna och man bara vet att allt går åt h-vete ändå) och ville inte se mer. Jag tröstade och sa att vi kan väl sätta på någon kanal med tecknat på TVn här nere så slutar du tänka på det där läskiga.

Jag kunde inte sätta igång TVn och Disney Channel.

Alltså, det är ju hur pinsamt som helst, men jag satt där med en solfjäder av fjärrkontroller i händerna och visste inte hur jag skulle göra för att få igång den där skrikiga kanalen på TV. Alla som känner mig vet att jag aldrig tittar på TV, men det här var ju löjligt. De små elaka gudarna vrålskrattade i bakgrunden medan jag pillade på en kontroll och lyckades få igång TV-mottagaren (den känner jag till) men inte lyckades hitta den rätta kombinationer av knapptryckningar för att få igång ljudet, satellitmottagaren och hitta rätt kanal.

Den styr det ena, den här styr det andra, den där styr något annat och så lilla Vickevire som troligen styr hela världen


Vi har:
 • En kontroll som styr själva TV-skärmen
 • En kontroll som är till hemmabio-systemet men som tydligen också styr TVn, DVDn, hårddisken och lite andra kul saker som jag inte vet något om.
 • En kontroll som jag skulle tro också styr DVDn. Vet inte varför det är två kontroller som samsas om det - den ena kanske är boss och den andre underhuggare?
 • En kontroll som jag inte har en aning om vad den ska göra överhuvudtaget. Det kanske är en attrapp? Den kanske kan styra vädret? Kvaliteten på TV-programmen? Håkans humör?
Tjejen snyftade vidare och goda råd var dyra. Jag fick helt enkelt svälja stoltheten och hämta Lisa. (som ju givetvis skulle kunna spela piano på alla kontrollerna, med förbundna ögon)

Alltså, jag tycker ändå att jag är en hyfsat tekniskt begåvad person. Jag är den som folk kallar på på jobbet när kopieringsapparaten skriker ut konstiga felmeddelanden. Jag kan byta dammsugarpåse (wow). Jag kan använda fler funktioner än bara uppvärmning på mikron. Jag kan programmera luftvärmepumpen, jag kan uppdatera Malmö OKs hemsida, jag kan via html-koden göra ändringar i bakgrunden på min blogg (är mycket stolt över detta). Jag kan till och med via teknik lägga in kartbilder på nätet där min orienteringsrutt är inlagd med hjälp av GPS.

Men - jag kan banne mig inte sätta på TVn.

(hör ni hur de skrattar?)

6 kommentarer:

 1. Japp, jag hör hur de skrattar, det hörs ända hit. Skratten blandas också av gapskratt från några andra elaka gudar, nämligen golfgudarna. Jag blev nämligen lite kaxig i söndags och trodde att jag äntligen hade knäckt "kunnaspelagolfkoden". Det hade jag inte visade det sig idag och golfgudarna illvrålar av skatt.
  F ö blir jag också konfys av alla dessa j-a fjärrkontroller, det var bättre förr när man satte på TV:n med en knapp på självaste apparaten. Maman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det golfgudar också? Det ante mig.
   Visst var det bättre förr. Det fanns också bara 1an och 2an och nästan inget att titta på så folk hade tid över för bättre saker. Typ att läsa.
   Man behöver inga fjärrkontroller alls för att läsa en bok.

   Radera
 2. hahaha mamma du kan inget om teknik nu ska jag förklara med den största kontrollen trycker du på den knappen länstu upp till vänster och sen med den ovalformade kontrollen trycker du på power och sen den minsta fyrkantiga trycker du på 60=barnkanal 61=barnkanal 62=barnkanal 63=barnkanal 64=barnkanal 65=barnkanal fattar du nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, snälla Lisa! Jag ska skriva ut din kommentar och lägga en lapp nere vid soffan. Jag sitter här och rodnar...

   Radera
 3. Frågan är bara om apparaten de andra tjejerna tittade på ändrade kanal varje gång du tryckte på en knapp... Titanic - barnkanalen - Titanic - nej, Disney channel - tillbaka till Titanic - va!?! ettan?... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade ju varit kul om än förvirrande för filmförståelsen på andra våningen. Och också förmildrande omständigheter för mig - då hade det ju inte varit mitt fel, liksom. Men, nej, jag kom inte ens så långt som till "välja-kanal-på-TV-stadiet".

   Radera