torsdag 6 april 2017

Kärl-lek

Det var rätt länge sen broschyrerna om Kärl-lek kom, kommunens information om att vi nu skulle få nya soptunnor och ordentlig sopsortering direkt hemma. Två tunnor med vardera fyra kärl, papperskartonger, färgat och ofärgat glas, plast, papper, tidningar, metall i varsina fina egna fack förutom de två vi hade förut för matavfall och "vanliga" sopor. Jättebra ju! Slippa dessa högar med glasflaskor och annat i garaget vi alldeles för sällan kommer oss för att köra iväg med till återvinningsstationen!

Nu skulle vi bara komma på något smart och icke skrymmande sätt att praktiskt kunna sopsortera direkt i köket så att vi inte skulle behöva gå ut i garaget så fort vi hade ett tomt flingpaket eller tömt mjölkförpackningen eller vad det nu var. Hm. Var? Hur? En tur till IKEA för att kolla om de hade några bra lösningar? Plastbackar? Hmmmmm. Vi kommer säkert på något, tänkte vi, men inte idag för idag har vi inte tid. Och så fortsatte vi glatt att slänga allt utom matavfall och glasflaskor i vanliga soporna.

För ett par veckor sedan blev det skarpare läge eftersom ny tunna anlände, med tunna nr 2's kärl tejpade ovanpå sig, klara för ombyggnad. Nu var vi tvungna att komma på någon smart och praktisk lösning. Fast... inte idag eftersom vi inte hann åka till IKEA just idag och hade tusen andra grejer att fundera över och göra. Typ jobba.

Jaha.

I morse gick jag ut med en överfull soppåse och en matavfallspåse som luktade illa. Och möttes (jag förstår inte hur jag ens orkade bli överraskad) av två soptunnor med fyra kärl vardera inuti. Hade jag slängt min överfulla soppåse i det lilla facket för "övrigt avfall" hade den fyllts till en tredjedel, och nästa tömning är om två veckor. Right. Jag fick köra en in-promptu sopsortering stående på bygatan bråttom-till-jobbet. Mjölkförpackningarna var inte ursköljda (skäms), mycket i den där jämra påsen var typ odefinierbart blandat skräp liksom. Och jag hade inte tid. Gaaaah!

Gick in och gjorde en akut sopsorteringslösning i köket, medelst gamla självscannings-shoppingkassar från ICA, papperskassar och fina handskrivna lappar så osnutna tonåringar och oäkta makar kunde ta hela anordningen i bruk när de anlände hem från skola och jobb senare och jag inte kunde vara på plats För Att Instruera. Det hela är varken praktiskt eller genomtänkt eller ens lite smart gjort.

Men... jag hade inte tid. Klart jag vill att sopsorteringen ska funka som det ser ut på bilderna i Kärl-lek-broschyren - men ibland krockar verkligheten med det där ideala tillståndet där folk tycks vara lediga hela dagarna för att diska ur mjölkförpackningar och rulla ihop kaviartubar och stryka plastpåsar så de blir släta och allt vad det är.

Idag ska vi åka till IKEA för att kolla om de har några smarta lösningar. Eller möjligen till helgen.


2 kommentarer:

  1. Vi har en stor ikeaback i köket där vi slänger allt som ska sorteras (ursköljt och hjälpligt torkat), och så tar vi ut hela backen till soptunnorna och delar upp det där när den blir full.

    SvaraRadera