onsdag 19 februari 2014

19. Godaste kakan Lisa och jag har bakat

Vi bakar en hel del, Lisa och jag. Det är kul. Hon bakar ganska mycket själv också, och klarar det fint (till och med att ta ut det varma ur ugnen, men det har tagit lång tid för henne att våga).

Men det som är roligast när vi bakar är när vi experimenterar. Vi är inte alls på någon hög nivå typ skapa själva och fatta helt intuitivt hur mycket mjöl och ägg och sånt det ska vara. Nä, men vi utgår från olika recept och så byter vi ut saker. Eller lägger till saker. Eller byter färg på saker (Lisas favorit, men hon har börjat lugna sig nu och fattat att en blå sockerkaka liksom inte verkar lika god).

Ibland blir det bara äckligt. Eller halvgott (men man kan ju klämma i sig det mesta som har smör och socker i sig utan större problem). Men ibland blir det riktigt gott.

Det vi lyckas bäst med är att göra olika egna fyllningar till rulltårtor. (nä men jag sa ju att vi inte hade guide-michelin-nivå på vårt experimenterande...). Att smaksätta smörkräm med olika goda saker. Hallonsmörkräm är gott till chokladrulltårta, till exempel.

Men godast - det är nog det här med att blanda smörkrämen med Nötcrème (som ju finns att köpa på burk nuförtiden), eller med Nutella. Eller allra helst med nötmassan som heter "Nugatti" och som i smak ligger någonstans i mellan Nutella och Nötcrème, lite grövre i konsistensen. Byt hälften av smörkrämen mot Nugatti och kladda ut i en vanlig ljus rulltårta.


Gott.2 kommentarer: