måndag 13 april 2015

Om att förändra sitt liv

Blank måndagseftermiddag innan påsk. Carolina städar. Telefonen ringer.

- Hej, det här är Annci, på Trelleborgs bibliotek. Kommer du ihåg mig?
- Klart jag gör?
- Har du sett att vi utlyser fem tjänster i en ny skolbibliotekariepool i kommunen? Det är inte så att du kan tänka dig att söka en av dem?
- (C stänger av dammsugaren och sätter sig ner...) Eh. Nja... Jag har ju ett bra jobb. Men berätta mer!

Och Annci berättar. Om den näst intill obefintliga skolbiblioteksverksamheten i kommunen. Om satsning och politiker och beslut och pengar och hopp om bättring. Om att sitta på stadsbiblioteket, fem kollegor som jobbar med samma sak: nämligen att bygga upp en skolbiblioteksverksamhet som bygger på verksamhet och inte bemanning. Om utmaningar och nytänk.

Vet ni? Jag sökte en av tjänsterna. Fick komma på intervju på fredagen i samma vecka. På måndagen efter ringde bibliotekschefen upp mig och erbjöd mig jobb. Och...jag tackade ja.

Så nu har jag sagt upp mig från det jag trodde var världens bästa arbete. På en bra skola, i en kommun med ett nätverk av trevliga skolbibliotekarier. Ska säga hejdå till alla dessa elever som förgyllt mitt liv de senaste sju åren. (killarna i tvåan... alla dessa läsande 01-or... de rediga tjejerna i nian... vad är det jag gör??) Från fem minuters körväg från jobbet och bra arbetstider till heltidsarbete och busspendling.

Jag kunde nämligen inte motstå den här utmaningen. Att göra nytt. Att bygga upp. Att ta kontakter. Att övertala. Att visa att en skolbibliotekarie kan göra skillnad. Att träffa nya barn (rektorn som var med på anställningsintervjun försäkrade mig om att tvåorna är gulliga även i Trelleborgs kommun). Nya rutiner, nya kollegor. Nytt rum! (nyrenoverat, doftar av målarfärg och nya möbler...)

Nytt liv.

3 augusti börjar jag. Wish me luck!

Skolbibliotekariepoolen - ungefär så här ska det funka, tror jag.

10 kommentarer:

 1. Grattis! och ett stort lycka till!

  /Mikael

  SvaraRadera
 2. Grattis och lycka till! Och stort beröm för att du tar klivet! Modigt!

  Mvh, Jerker Hultén

  SvaraRadera
 3. Tack! Ja, jag är lite skakig i benen, faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår det, men är övertygad om att du klarar det hur bra som helst!

  SvaraRadera
 5. Wow! Jag är imponerad! Modigt. Roligt. Spännande.

  SvaraRadera
 6. Åh, spännande! Grattis! /Systern

  SvaraRadera