tisdag 20 februari 2018

Vi är nu blivna med kabelspret

Läääänge har vi nu haft en skylt utanför tomten som skrytigt skriker att "här ska det grävas för fiber!". Vet faktiskt inte exakt hur länge, men det är nu andra vintern den står där i alla fall. Det har droppat in spridda fönsterkuvert med allmän hållen info om det här fiberanslutandet (intresseanmälan, beslutsfattande, tystnadsförklaring, planeringsdelgivande, markägartillstånd att skriva på, fler tystnadsförklaringar, presentationer av underleverantörer, ändringar av namn på underleverantörer, fler förklaringar till vad det är som händer eller rättare sagt inte händer, och så vidare och så vidare...) men fort går det inte. Det verkar vara jobbigt att gräva ned fiber ute på landet.

Nå. Nu har vi i alla fall två saker på plats som får oss att se lite ljust på framtiden. Vi har en lådliknande sak monterad i ytterväggen (ja, den heter säkert något annat än "låda"), med en tillhörande icke inkopplad sladdhärva som ligger bredvid låd-delen på insidan. Och, heja! sedan igår har vi även den nödvändiga kabeln som nedgrävd i vår trädgård ska gå från lådgrejen i husväggen ut till fibermotorvägen ute i gatan. En kabelhärva spretar oansluten upp ur rabatten i närheten av lådan i väggen. En annan kabelhärva spretar vid tomtgränsen mot gatan.

Fibergrävarmänniskorna kom igår. De skulle kommit på måndag nästa vecka för ett "förmöte" (jag vet inte, men vi har haft två sådana redan med andra fibermänniskor). Men nu dök de alltså upp redan igår, besåg trädgården, hummade glatt, visade en bild i sin medhavda telefon på hur de tänkte gräva, frågade om jag hade något ömtåligt i rabatten, och sedan... bara satte de igång. Det var inget förmöte det här, det var ett grävmöte tydligen. På en halvtimme hade de med spadar och lite med en mini-pytte-grävmaskin grävt, lagt ned kabel samt på ett ytterst snyggt sätt lagt tillbaka all jord och alla stenar där de var innan de började. Jag hann ju för sjuttsingen inte ens börja oroa mig för hur trädgården skulle grävas upp igen?!

Så här är det om jag fattar det hela rätt: det är ett företag, IP-only, som är über-bossar för fiberanslutningen i  våra nejder. Sedan var det ett annat företag som skötte detaljplaneringen (och om jag tolkar alla fönsterkuverten rätt så byttes detta några gånger pga orsaker som verkar jobbiga och omständliga). Sedan kom någon från möjligen det eller mest troligt ett annat, alltså tredje företag, och monterade den där lådan i väggen. De som grävde ner kabeln i trädgården var ett fjärde företag, som hette något med markentreprenad. De har ingenting med själva anslutandet eller med tekniken att göra. Sedan ska det alltså komma ännu ett företag, kanske ett av de i början men troligen ett femte företag och fixa fiberdragningen (själva huvudledningen) under bygatan och vidare mot evigheten. Och sedan ska det komma ett annat företag, möjligen samma som de som monterade lådan i väggen, men eventuellt ett sjätte företag, och ansluta vårt hus till kabeln i trädgården till motorvägen under bygatan. Och sen... sedan ska vi blanda in ett sjunde företag som vi ska ha själva bredbandsabonnemanget av. Eller om det heter fiberabonnemang. Jag säger säkert fel. Utöver det vill vi använda oss av Netflix, som alltså blir åttonde inblandade företag.

Det ska bli skönt när allt är på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar