onsdag 7 februari 2018

Kall veckostart

Den skånska familjen LG (ja, 75% av oss är ju födda här även om bara 25% faktiskt också talar skånska) är dåligt rustade för det där med vinter och kyla och umbäranden och "rätt kläder för rätt väder". Lisa cyklade till bussen igår när det var minus 8, hade följt mammas råd om långkalsonger under jeansen men frös gruvligt om pannan och kinderna. Mamma (som själv sätter sig i en av motorvärmare uppvärmd bil och säkert borde skämmas) har nu lärt henne skidåkartipset fet, vattenfri kräm i ansiktet. Saknas detta: dra lite med nueva eller lypsyl i fejan eftersom läppcerat aldrig saknas i dotterns livsnödvändiga ta-med-grejer (precis som för mamman). Sonen vägrar cykling om temperaturen är under +2 - inte för att det är kallt, utan för att det kan vara halt, och han tidigt i sin cykla-till-gymnasiebussen-karriär missbedömde sin förmåga att cykla på glansis och trillade rejält några gånger. Sedan dess kyla = no cykel. I stället stressar han som en galning med frukosten (eftersom han snoozar 25 minuter eller så där) för att kunna promenera ner till Klågerups busstation. Iförd tunna sommarbyxor utan långkalsonger under.

Alltså. När ska man sluta oroa sig för sina barn och när ska sagda barn ha vett att ta på sig kläder efter väder??
Säger mamman som var ute i Bökebergsskogen igår eftermiddag (det var ljust nästan till halv sex!) iförd tunna löparvantar när det var minus 5 eller nåt, och led bittert av fingrar som frös och som tinade upp först efter halva rundan. Kläder efter väder... jojo.

Till och med den LGska nya fina skjutdörren i uterummet är dåligt rustad för kyla. Den fryser fast. Så även om den nu löper lätt och fint och nytt - så kan det ändå vara ett elände att komma igenom den.

Och iskall borde jag förstås ha varit när killen i sjuan igår på biblioteket kom fram till mig, tydligt framskickad av sina kompisar för att ställa dumma frågor. I stället blev jag bara fnissig, och kom inte på några bra svar:
- Jo... eh... den här boken om Messi? Har ni den, fast liksom större?
- Eh. Nej. Vi har bara den. I den där storleken.
- Jaha. Har ni...(rodnar) porrböcker?
- Nej, varför skulle jag ha porrböcker på ett skobibliotek? (svarade jag, och - Nej, jag har inte här men det finns det gott om porr på nätet och vill du ha hjälp med relevanta söktermer eller? skulle jag ha svarat. Om jag varit iskall.)(och mindre korrekt)

2 kommentarer:

  1. Gud vad jag hade velat se hans min OM du hade sagt det där sista!!! Det räcker att jag läser ev. svärord när jag högläser ur mina bokpratsböcker för att ”mina” elever ska se ut som henerade fågelholkar.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag hade också velat se hans min i så fall! Det var jobbigt nog för honom att ens säga ordet "porrböcker" ju....

    SvaraRadera