onsdag 15 juli 2015

En dammig betraktelse

Igår kom vi hem efter att ha varit på Gotland en dryg vecka. (och ja, jag hade med en dator för att blogga om vad vi gjorde, men nej - jag pallade inte blogga när jag väl var där, och sorry sorry för detta men här kommer att komma bilder och utförlig skrift om väder på Fårö, ankor på Fårö och orientering på Fårö. Snart.)

Det är något som händer med ens hem när det står övergivet i så där många dagar. Lukter luktar. Växter gulnar. Och dammet? Det liksom lägger sig sakta ner. OK - vi lämnade inte ett välstädat hem, det gjorde vi inte. Men vi lämnade banne mig inte ett hem där det låg feta dammtussar i alla fönstersmygar och ett grått lager damm över matbordet. Eller en toastol med något som liknar grått grus i botten av vattnet. Men det fanns det alltså nu. Det är förstås så att när vi är hemma och rör oss här i luften så flyger dammet omkring utan att lägga sig, och när det ofta spolas i toan så fälls inte mystiska ting ut ur vattnet. Och när vi var borta lade sig liksom allting till vila.

Nå. Jag vaknade alltså i morse (Min Egen Säng...åh, så skön den är efter tio nätter i husbilssängen) drabbad av städlust. Husbilen först. Grus och goo och klägg och gräs skulle ut, allt skulle tömmas, miljoner kläder skulle tvättas och hela jämra husbilen faktiskt tvättas av på utsidan också eftersom den såg ut som vi hade kört Paris-Dakar. (men det där sköttes av oäkte maken, uppspetad på en stege) Sen rök jag loss på huset. Dammsugaren glödde. Tvättmaskinen var nära en härdsmälta. När jag ändå var igång körde jag Polon till biltvätten (den hade råkat ut för samma öde som husbilen, nämligen att stå parkerad under ekarna ute på bygatan. Det droppar något klibbigt från ekarna som fastnar på bilarna, och så fort det sedan kör förbi en bil på bygatan dammar gruset upp och fastnar i det där klibbet = löjligt smutsiga och svårtvättade bilar) OCH till Plantagen för att köpa nya blommor till fönstren. Nä, de gamla hade inte dött men de har stått och sett bottenlöst tråkiga ut ett bra tag så nu fick de gå i pension.

Nu står det Mårbackapelargoner i vardagsrumsfönstret (och nya blommor i köket också), allt är rent, måste-grejer-på-datorn är gjorda, posten genomgången och sommarkvällen brer ut sig.

I morgon ska jag INTE städa. I morgon ska jag läsa och njuta av sol och sommar. Och möjligen, möjligen visa er några Fårö- och Gotlandsögonblick här på bloggen också. Om jag kommer upp ur solstolen.


2 kommentarer:

 1. Det var inte dåligt vad du har varit effektiv och hunnit med mycket!
  Det där skulle ha tagit mig en hel vecka att göra. (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig himla effektiv just idag :)

   Radera