torsdag 6 november 2014

6. Månadens djur är givetvis…

Månadens djur i november? Det är förstås musen.

Hösten är mössens tid, och bor man på landet så flyttar de in i ens hus. Så är det bara. Sedan är frågan hur länge de blir kvar där, och vilka medel man använder för att få bort dem ur huset. Katt, fällor, gift eller förbannelser. Vi brukar köra en kombination av fällor och förbannelser. Katt har vi fått sluta med eftersom sonen är allergisk. (och katt-lösningen var inte jättekul när mössen iofs fångades, men sedan skulle ätas upp bakom min läsfåtölj under stort smaskande, och så förstås det att fångsten måste annonseras medelst höga och stolta jamningar. Mitt i natten.)

Oftast ser vi dem aldrig. Mössen alltså. (utom när de har halshuggit sig själva i fällorna och måste bäras ut i åkern för en kort och ceremonilös begravning). Bra, för hur det än är så studsar man till lite när det springer förbi en mus uppe på köksskåpen, eller när man öppnar kryddskåpet och upptäcker att någon annan redan är där. Oftast hör vi dem bara springa förbi i den där delen av huset som finns mellan bottenvåning och övervåning. (taket om vi är där nere, golvet om vi är där uppe och kanske heter det "trossbotten" eller något annat byggnadstekniskt)

Några musmotorvägar har vi där de alltid hörs: taket i badrummet/golvet i Lisas rum, och så inne i fuskbjälkarna i köket.

Ännu så länge den här hösten har jag bara hört dem springa uppe över badrumstaket när jag suttit på toaletten. Vi har inte fångat någon i någon fälla än, och vi har inte sett någon mus än. Det kommer. Det är så det är att bo på landet, helt enkelt.


Detta är ett inlägg från listan med bloggrubriker för november: en bloggrubrik för varje dag.

6 kommentarer:

 1. Jag är glad att vi inte har dem inomhus. Stella kommer in med en och annan, men det tillhör ändå ovanligheterna.

  SvaraRadera
 2. Fördelen med att bo med åkrarna på hyfsat avstånd... Även om Eslöv ligger omgivet av åkrar har mössen en bit att vandra in för att komma till ert hus :)

  SvaraRadera
 3. Vit lurvig granne protesterar och säger att det är helt fel djur som är månadens djur!
  Vit lurvig granne föreslår Samojed som månadens djur (för enkelheten skull borde det vara månadens djur alla månader)

  SvaraRadera
 4. Käre lurvige granne - hur kunde jag göra detta mot dig?! Härmed utser jag naturligtvis Samojeden till att vara månadens djur för december, januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, september och oktober. Dessutom firar vi hädanefter Samojedens dag 6 november med allmän flagghissning och tårtätning.

  SvaraRadera
 5. Vit lurvig granne är mycket nöjd men undrar försynt om man inte kan göra detsamma som Findus gör med födelsedagen - dvs fira tre gånger per år.
  Vit lurvig granne vill ju inte vara sämre än en katt...

  SvaraRadera
 6. Då inför vi också Vita Lurviga Hundars dag 19 april, och Draghundens dag 4 januari. Sen har väl den här särskilde vite lurvige en egen födelsedag redan? Så nu har han fyra? Och är bättre än vilken katt som helst?

  SvaraRadera