onsdag 10 juli 2013

Språkpolisen måste få tala...7

Min oäkte make jobbar på TetraPak. Där är koncernspråket engelska, och helst ska ALL kommunikation ske på engelska. Alla mail, alla presentationer etc, etc. Det är inte alla som går i land med det - oäkte maken har fått många skratt åt märkligt formulerade mail och pinsamt svengelska powerpoint-presentationer. Det är alldeles särskilt en person som brukar utmärka sig - en person som dessutom sitter på någon slags chefsposition.

Men det här inlägget gäller inte taffliga kunskaper i engelska. Nej, för nu ska det hånskrattas åt tacktalet den här personen höll på svenska när han för en tid sedan gick i pension. Han har varit på TetraPak länge, och drog sig i talet till minnes hur det var där när han var nyanställd. Familjeandan var viktig. Familjeandan skulle genomsyra företaget. Men så sa han inte, utan han sa att

"familjeandan på TetraPak skulle genomskåda företaget".

Tjoho! Man undrar vad herr (eller fru numera tror jag?) Informationschef på TetraPak skulle ha att säga om det?

2 kommentarer:

  1. Ja, det blev ju väldigt fel det där, nästan i stil med vår förra rektors kullerbyttor i svenska språket. Denna körde t ex ofta med hellre istället för heller (inte jag hellre), lång-och lerhalm, vår skola står för mångfald och inte enfald, det är tre k i Bergavik (dessa stod för kunskap, kultur och kreativitet), osv, osv. (M)

    SvaraRadera
  2. Det vore kul att få höra en rektor stoltsera med att en skola står för enfald...:)

    SvaraRadera