måndag 4 november 2013

Bra kvinna reder sig själv.

Det finns stunder då man är mindre lycklig över att bo i och äga ett gammalt hus på landet. Till exempel alla de gånger det blir stopp i avloppet från köket. Vi är väldigt noggranna med att inte hälla ner stekfett och sånt i slasken, och vi tvättar orienteringsskor i en hink för att inte gräs och grus ska sätta igen avloppsrören från köket. Men - rören är gamla, och tydligen trånga. Och det blir stopp med jämna mellanrum.

Vi har haft rörmokare här ett par gånger som har rensat rent med diverse fiffiga långt-ner-i-rören-rens-apparater. Men de har samtidigt lärt oss ganska mycket som vi kan åtgärda själva innan vi ringer efter hjälp.

Nu har vi haft ett par veckor när det har varit aj-aj-nu-rinner-det-dåligt-ut-ur-vaskens-avlopp och väntat på stoppet. Och när vi kom hem från semestern igår var det i det närmaste totalstopp. Så idag tänkte jag att "a woman's gotta do what a woman's gotta do", kavlade upp ärmarna och tog itu med alla "egenåtgärder" rörmokarna rekommenderat.

Jag öppnade vattenlåset under vasken. Mmmm, mysig stund. Hur kan det komma slemmiga hårbollar ner från diskbänksvasken?

Jag tog loss resten av rören under vasken och gjorde dem rena från fett. En ännu mysigare stund. Vämjeliga, svarta tingestar trängde sig ut ur rören med slemmiga dunsar. (Jag ska aldrig mer äta stekt mat.) Jag lyste med ficklampan både neråt och uppåt och rören såg nu fina ut. Satte ihop allt igen efter bästa förmåga och hällde ut hinken med diskvatten som samlats under avloppet. Varpå vattnet inte alls ville rinna ut. Fortfarande stopp. Fast längre ner i rören. Typ under golvet någonstans.

Men då - rörmokartrix nummer 1 A - Big Berta!


Ner med den i det slemmiga diskvattnet! Hålla i plugg i avlopp nummer två! Smuts är härligt! Brunt vatten är kul! Katjunk! Katjunk! Katjunk! Sen: spola länge med hett vatten. Sen återigen Berta-katjunk ett antal gånger. Mer hett-vatten-spol.

Et voilà! Stoppet avlägsnat! Rören fria! Seger för Carolina!

Och tack till alla snälla rörmokare för ta-bort-fettet-först-tips, big-berta-med-vakum-tips, spola-med-hett-vatten-tips.

Tvättade händerna. Tvättade händerna. Tvättade underarmarna. Tvättade händerna.

10 kommentarer:

 1. Den som uppfann tvålen borde få nobelpris... Tappert Carolina!

  SvaraRadera
 2. En heroisk insats!!! Gummihandskar, är mitt bästa tips :)

  SvaraRadera
 3. Alltså, ja, jag hade tänkt ta fram gummihandskarna faktiskt. Men så kollade jag bara först hur de där rören kunde tas i sär, och så testade jag, och så funkade det, och vips hade jag stuckit in fingret och börjat pilla lite och sen var jag liksom redan helt full med skit och bakterier och pecka så det var bara att fortsätta :)

  SvaraRadera
 4. Vi har bott i vårt hus nu i tre och ett halvt år och aldrig rensat rören ordentligt. Hankar oss fram med kaustiksoda och en tyst bön. Men nu rinner det dåligt i alla vaskar/handfat/badkar.

  SvaraRadera
 5. Bra quinna reder sig själv! Strongt gjort duktiga dotter! (M)

  SvaraRadera
 6. Emelie: Uh-oh...det luktar "ringa farbror rörmokare", och därefter "få överlägsen tillsägelse att 'kaustiksoda är skit'". Been there, done that.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå, är det så... Men jag borde väl börja med alla rör och vattenlås som går att komma åt. Det är bara så kväljande äckligt och därför väldigt lätt att skjuta upp till annan gång.

   Radera
 7. Megaäckligt är det. Därför längtar man ibland efter att bo i lägenhet, den sorten där man bara felanmäler sånt som stopp i vasken.

  SvaraRadera
 8. En sån ska vi snart flytta till... (M)

  SvaraRadera