tisdag 19 november 2013

Språkpolisen är helt förvirrad...

Nu är språkpolisen helt konfunderad och behöver hjälp.

Det är så att jag nyss publicerade ett inlägg på min bokblogg på LitteraturMagazinet om de böcker jag själv kallar "mitt i mellan-böckerna". Varpå det raskt plingade till i mobilen med ett meddelande på facebook från min mor som påpekade att "hörru språkpolisen - heter det inte mittemellan?"

Alltså, jo. Det gör det. Jag kollade på saol.se, korrektaste platsen av dem alla för en språkpolis. Och det heter "mittemellan". Möjligen med varianten "mittimellan" men mittemellan står förstast och rättast.

Men "mittemellan" känns så fel. "e", liksom?? "Mittimellan" känns överlastat. Jag skriver nästan alltid ut de tre orden "mitt i mellan" och känner mig hemskt redig för den skull. Men det är alltså fel.

En liten koll på nätet i allmänhet säger mig att jag inte är ensam. Det är ganska många som gör som jag. Fast det inte är rätt. Håller språket på att ändras? Varför heter det egentligen mittemellan med det där märkliga "e" som ju aldrig annars är någon preposition i vårt språk?

Och framför allt (eller om man nu vill "framförallt" i ett ord):

Vad skriver du? (för i talspråket blir det ingen större skillnad) Kommentarer, tack!!

9 kommentarer:

 1. Svårt problem det här... Ja, jag skriver alltid "mittemellan" för så har jag lärt mig att det heter, dessutom har jag alltid lärt ut att det heter så. Men på talspråk heter det ju "mittimellan" och då är det väl mest logiskt att även skriva så? Säkert kommer det också framöver att vara helt korrekt även skriftlig. Förut var det t ex fel att skriva "dom" istf dem, men det är helt okej numera. (M)

  SvaraRadera
 2. Frågan är vad jag själv kommer att skriva nu hädanefter, när jag vet vilket som är rätt??

  SvaraRadera
 3. Som varande språkpolis finns del väl bara ett alternativ? (M)

  SvaraRadera
 4. Mittemellan känns inte så konstigt då det härstammar ifrån emellan.

  SvaraRadera
 5. Mitt ständiga problem är var sin eller vars en...
  Mittemellan tycker jag känns helt rätt.

  SvaraRadera
 6. Själv skriver jag alltid mittemellan och framförallt :-)
  Den numera otränade konkurrenten!
  Hörde att du gått över till öppen klass?!?!

  SvaraRadera
 7. Nu har jag sett mittemellan så många gånger här så det känns numera helt rätt.

  Käre konkurrent - jo, öppen 5 är helt i nivå med vad jag klarar utan att göra bort mig för varje kontroll. Vet inte vad jag håller på med i skogen just nu :)

  SvaraRadera
 8. Jag har dessutom redigerat mitt inlägg på LitteraturMagazinet om de däringa mittemellanböckerna så att det står rätt...

  SvaraRadera
 9. Duktigt språkpolisen!(M)

  SvaraRadera