fredag 15 november 2013

Meh! Mamma! Vet du INGENTING?

Jag har ännu en gång mer eller mindre idiotförklarats av mina barn. (nån annan tonårsförälder som råkat ut för detta??) Den här gången för mina bristande kunskaper i engelska.

Alltså, jag är väl rätt duktig på engelska, tycker jag själv. Läser en hel del böcker på engelska, har ett bra ordförråd, kan formulera mig väl. Men det är det här med namn. Det är en sak att se namn i skrift - en helt annan sak att uttala dem på rätt sätt. Ta bara den här stackars Hermione i Harry Potter-böckerna som jag alltid tänkte på i huvudet som Hermione, uttalat på svenska precis som det stavas. Sen när filmerna kom fick jag höra talas om någon mystisk Härrmajåné. Det där kunde min hjärna inte riktigt ta in, så när jag läste böckerna högt för barnen så fick hon heta Hermione. På logisk svenska. Punkt slut. Barnen accepterade, för de hade ännu inte nått mamma-är-löjlig-och-pinsam-nivån i sina utvecklingar.

Men nu. Det här med dagens aktuella musikartister är jag inte väldigt insatt i. Jag läser namnen på dem på Spotify och i tidningarna och så där. (och JA jag vet vilka 1D är. Väldigt väl. Alla gruppmedlemmarnas namn och favoritfärger också) Men jag PRATAR inte om dem. Läser bara namnen inne i huvudet. Och då blir det förstås så väldigt fel när jag ska uttala namnen.

Igår satt vi alltså och läste högt ur en (väldigt rolig) ungdomsbok. Helt plötsligt skulle det pratas om Rihanna. Och jag uttalade det på god svenska, fast med lite engelsk svaj så där. Rijhänna, liksom. Varpå barnen nästan dog av skratt. Mamma!! Hur pinsam är du inte!!? Hon heter Rajjänna. Fatta!

Jag fattade, och kröp tillbaka till mitt näste under en stor sten där jag som åldrad förälder tydligen vistas 364 dagar om året. Att inte veta hur man uttalar Rihanna. Piiiiinsamt.

Rajjänna (kolla! jag KAN!)

7 kommentarer:

 1. Jag minns en gång en annan mamma, som blev brutalt och skoningslöst utskrattad av sina tonårsbarn när hon uttalade namnet Europe på logisk svenska... (M)

  SvaraRadera
 2. Nä, usch vilka grymma barn. Allt elakt man gör som tonåring kommer igen när man får egna barn...:)

  SvaraRadera
 3. Ja, och så fortsätter det... (M)

  SvaraRadera
 4. Var bara tvungen att kolla...
  http://www.youtube.com/watch?v=47u5rcos4ac

  SvaraRadera
 5. Men de säjer ju Rijänna!! Då hade jag ju mer rätt än barnen. Upprättelse!! Tack, jag är dig i evig skuld!

  SvaraRadera