onsdag 27 maj 2020

När balkläder vill bli använda

Det är mycket som är annorlunda med 01:ornas studentfirande. En del (som flakåkandet och skrålandet genom Malmös gator, det de sålde kakor för i höstas för att kunna hyra maffigaste ljudanläggningen till) blir inte alls av. Annat blir av, fast under andra former. Utsläppet på skolgården, till exempel. Det blir av, men mer utspritt i tid, och så det att varje student bara får ha två inbjudna gäster att ta emot ute på skolgården. Jag och Håkan är glada för det, i alla fall - i Lund får studenterna bara ha en gäst per person, och i vissa kommuner och på vissa skolor får det inte komma någon alls (i stället får de se på via live-sändning på sociala media). När vi väl kramat om vår dotter och hängt på henne buketterna så är det strikt tidsschema för att snabbt ta oss ut från skolgården (vi har förresten anvisade platser där, och måste visa upp våra inbjudningskort för att ens komma in) via den enda utgången som är öppen. Väl hemma väntar studentmottagning - men i princip utan släktingar eftersom de flesta sådana Lisa har bor för långt bort för att få komma hit. Några är vi som ska vara med och fira, i alla fall, så det blir något. 

Och så studentbalen, då. Den som Lisa och de flesta andra skaffade kläder till långt före coronan ens hade börjat tala andra språk än kinesiska. Studentbalen som skulle gå av stapeln på Luftkastellet i Malmö, med middag och dans och glamour. Den blev inställd. Men kläderna krävde ju att få användas och visas upp! Foton skulle ju tas! Tal skulle hållas, välkomstdrinkar drickas under mingel och sånger skulle sjungas...! Så Lisas klass bestämde sig för att ha en egen bal. Eller, ja, ska vi vara riktigt strikta så var det väl en fest de hade - men de kallade det för bal och så tog de alla på sig sina fina balkläder, och var så fina och uppklädda som det hade tänkts från början. Sånghäften trycktes upp, mentorn höll tal så att intet öga var torrt, hår var lockade och slipsar knutna. Och det fotograferades. Mängder av foton! Och dessutom var Sydsvenskan där och gjorde ett reportage om det hela. Jättekul! 

Här är de foton som passerade den stränga Lisa-väljer-vilka-som-får-visas-kontrollen, plus en skärmdump på tidningsartikeln (SDS 2020-05-27):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar