onsdag 4 februari 2015

Ö-p-p-n-a m-a-i-l-e-n

Jag köpte nyligen en bok som innehåller mängder och åter mängder med smarta tips och listigheter för vanliga datorprogram, appar, telefoner och andra tekniska prylar (Pogue's Basics: Essential Tips and Shortcuts (That No One Bothers to Tell You) for Simplifying the Technology in Your Life). Den är alldeles ny, och enkelt skriven, och dessutom så pass roligt skriven att man faktiskt sitter och fnissar åt den ibland.

Den lär ut allt det där som borde vara självklart att veta. Att man för att markera ett ord i text på datorn dubbelklickar på det i stället för att dra över det med med musmarkören, eller att man lätt kan växla mellan olika aktiva program på datorn genom att trycka på Alt+Tab. En hel del kände jag redan till, och kände mig lite så där överlägset duktig ("visste jag väl redan, vadå vet inte ALLA det?"). Men så kommer där ett eller annat matnyttigt trix som jag inte kunde innan, och genast har satt igång att använda.

Till exempel det där med att skriva apostrof över bokstäver när man skriver på sin telefon. Eller danska ø. Eller att mellanslagstangenten kan användas som play/pause-knapp när Spotify är igång på datorn. Eller att alla irriterande händelse-banners på telefonen kan swipas bort så man inte behöver sitta där i flera sekunder och vänta på att de ska försvinna.

Men bokens författare (David Pogue) tyckte att jag behövde bli vän med Siri. Jag är definitivt inte övertygad.
Siri är vad röststyrningsfunktionen på Iphonen kallar sig. Ni vet - håll in hemknappen på telefonen tills det hörs en signal och röststyrningen går igång. Nu är tanken att du ska berätta för telefonen vad du vill: "ring upp oäkte maken", "öppna kalendern" eller vad det nu kan vara. Herr Pogue ansåg att denna Siri var sorgligt outnyttjad av alla Iphoneägare. Att hon tjänstvilligt kunde berätta så mycket mer för dig: hur mycket 7 dollar är i svenska kronor, hur vädret ska bli på torsdag och allt möjligt. Bara ge henne ett tydligt röstkommando så jobbar hon. Påstod herr Pogue.

Jag beslöt mig för att ge Siri en chans. Jag tryckte länge på hemknappen, och Siri plongade igång. Tydligt bad jag henne att "öppna mailen".

Varpå hon prompt meddelade att "jag ringer upp Benjamin V". Benjamin V står med på min kontaktlista, och jag ringer honom kanske en gång om året i samband med någon orienteringstävling eller så. Vad han skulle kunna uträtta i samband med att mitt mailprogram skulle öppnas framgick inte. Har han kanske hjälpt Siri förut?

Jag tror Siri behöver gå en kurs i svenska.

I övrigt är det en användbar bok på det hela taget, faktiskt.


1 kommentar: