måndag 11 augusti 2014

Da-da-da-daaa-dadadada da-da-da-daaa-dadadada....

Och där kom minsann fiolen fram! Den som köptes ny i början på sommaren - den spelades på när den köptes på Nilsson Fiolbyggare i Malmö, och så kanske ungefär en gång till. Sedan har den fått ligga ensam, ledsen och övergiven här hemma. Säkert har den frågat sig vilken slags ägare den har kommit till nu? Bara ligga där tyst och damma? Bli ostämd?

Ägaren är förstås Lisa. Och Lisa har firat sommarlov. Men nu förbarmade hon sig över fiolen, plockade upp den, stämde den och kände efter om hon fortfarande kunde spela fiol överhuvudtaget. Det kunde hon. Tonerna till Edelweiss steg mot taket klarare än någonsin förr (den har himla fint ljud, den där nya fiolen).

- Mamma? Att spela fiol är lite som att cykla, förstår du. Har man väl lärt sig, så kan man.

Jaha. Joho. Måhända. Men nu får hon nog cykla fiol dagligen ett par veckor, eftersom hon ska spela Gotländsk brudmarsch i början av september när min bror Petrus gifter sig med sin Johanna, på Gotland. Idag var det första gången hon överhuvudtaget hörde låten - först via Youtube. Sen? Ja, sen så spelade hon den. Igen. Och igen och igen.

Nu har jag Gotländsk brudmarsch på huvudet, och där kommer den nog att sitta hela kvällen. Den är fin! Kolla youtubeklippet som Lisa "lärde" den sig ifrån.
5 kommentarer:

 1. Snälla säg att hon hade noter också och liksom inte bara plockade ut den sådär själv...!

  SvaraRadera
 2. Lugn, lugn, hon hade noter... :)
  Och är då alltså inte slängd nog att bara spela dem rätt upp och ned, utan måste ha hört låten först för att få rätt på det. Därför youtube.

  SvaraRadera
 3. Så vacker visa! Nu blev jag också lite lugnare :)Ändå imponerande att hon klarar att stämma helt själv. Det är verkligen inte det lättaste. Youtube är riktigt bra verktyg när man ska öva in nya låtar. Fast man har noter, så kan man tolka det helt annorlunda om man inte har hört låten tidigare.

  SvaraRadera
 4. Hon klarar det till en viss gräns, och vi har ett piano hon stämmer efter. Men i allvarliga fall av läskig ostämdhet så får hon gå till fiolläraren för hjälp...
  (hennes mor har lyckats dra av flera fiolsträngar vid försök till stämning så är inget att ha i detta sammanhanget)

  SvaraRadera