fredag 4 januari 2013

Fåglarnas fria konstgrupp

Idag när vi körde in mot stan så flög det runt en stor flock med någon okänd art av fåglar i skyn. Helt planlöst flög de omkring, hit och dit och upp och ner men hela tiden tätt samlade. Som ett stim med fiskar ungefär.
Alltså, jag vet inte mycket om fåglars rutiner och rörelsemönster. Jo, basics förstås, som att de (men inte alla) flyger söderut på hösten och norrut på våren, att de flyger via Öland södra udde och Falsterbo och så där. Men hur de hittar rätt väg, och hur de allihop samtidigt vet att det är dags att ge sig i väg - det är ju ett stort mystierium.
Men tydligen är detta även ett mysterium för en del av fåglarna själva också. För vad höll fåglarna jag såg idag på med, egentligen? De velade ju bara runt. Flyga söderut? Stanna hemma? Flyga söderut? Stanna hemma? Fira att det är januari med en improviserad ringdans? För de hade ju ingen riktig reda med det där med strikt plogform heller, det var ett himla huller-om-buller-flygande. Fast jag vet som sagt inte - kanske inte alla fåglar flyger i plogform. En del kanske kör Cirkeln, eller Raka leden, eller Formering Sköldpadda. Vad vet jag?

Det kanske var konstnärliga fåglar som hade samlats för att göra olika konstnärliga formationer? För när man är fågel i januari och det inte blev av med höstflytten så kanske man inte har något bättre för sig.

2 kommentarer: