onsdag 3 oktober 2012

Grumligt i Vismarlöv

Vi har inte kommunalt vatten i vår by - i stället har vi en gemensamm brunn varifrån vattnet leds till hushållen i byn. Häromdagen gick en av ledningarna sönder och vattnet vällde ut till en liten sjö i någons trädgård (inte vår...). Det där skulle lagas igår och jag tror att det var rörmokare och andra kunniga människor på plats och drog nya ledningar (det här är en bit bort från vårt hus så jag såg dem inte själv).

Problemet med det här är ju att vattnet som nu kommer i våra ledningar nog är det som finns längst ner i botten på brunnen eller nåt. Jag kan inte brunn/vattenledning/filtrering-grejer. Och vattnet har förstås stängts av ett par gånger de senaste dygnen när man lagat rören. För oss i vårt hus betyder detta
  1. Vi har några gigantiska vattendunkar på badrumsgolvet ifall vattnet skulle stängas när vi är hemma. Det är rätt skönt att kunna spola toaletten och få dricksvatten. Och diskvatten. Och..och..
  2. Vattnet som kommer ur ledningarna nu är gråbrunt och grumligt. Helt vedervärdigt faktiskt. Får man in det i munnen känns det helt strävt. Det är OK att borsta tänderna i men inte att dricka. Kollar man ner i toastolens vatten ser det ut som om någon slängt i en skopa grus.
  3. Vi får liksom duscha loss och dricka oss otörstiga när vi är iväg från Vismarlöv under dagarna. Det där vattnet i dunkarna är väl OK men även det tappades upp när vattennivån var på väg ner så det är ganska grumligt, det med.
Man sänder en tanke till de som bor i vattenfattiga områden i Afrika. Jag gnäller över det här - och de har det mycket värre varje dag.

Även om ledningen är lagad eller snart är lagad så tar det åtskilliga dagar innan vattnet är klart och drickbart igen. Vi har varit med om det här förr. Det är en av de delar av livet på landet som inte är fullt så idylliska.

När vi flyttade in för 12 år sedan och hade mycket små barn så fanns det spår av något mystiskt ämne i vattnet (minns inte vad det hette) som barn under 4 år inte skulle dricka. Då fick vi ständigt hämta med oss dunkar med vatten från till exempel dagis, jobbet, farmor och farfar inne i stan. Det slipper vi i alla fall nuförtiden. För det mesta nuförtiden ialla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar