fredag 14 juli 2017

Ovälkomna gäster

Myrorna gjorde ett par rek-rundor först med ett par modiga flygmyror som spatserade runt i vårt kök och kollade terrängen. Vi såg dem, slog ihjäl och suckade. Hoppades att de inte skulle bli fler. Myrinvasionstiden under våren är jobbig nog, men om de kommer nu under högsommaren är de riktigt jobbiga eftersom de svärmar och flyger också, de jäklarna.

Och tyvärr. De väntade tydligen bara på rätt tillfälle. Vi vuxna i familjen åkte iväg ett par dagar på orienteringstävling på Österlen, bodde i husbil, drack öl och sprang vilse (jag) eller rätt (han) i skogen. På måndagskvällen ringde en av de halvvuxna i familjen som bägge var kvar hemma för att de 1. vägrade husbil, 2. inte ville ha öl eller 3. inte ville springa i skogen:

- MAMMA! DET ÄR MYROR I KÖKET! ÖVERALLT! DE FLYGER! DE ÄR PÅ DISKBÄNKEN! PÅ GOLVET! PÅ SPISEN! VAD SKA VI GÖÖÖÖRA???
- Å nej.... Fan.
- MAAAAMMMMAAAAAA! VAD! SKA! VI! GÖRA!!??!!
- De svärmar. Det enda ni kan göra är att försöka hitta varifrån de kommer in i köket, och sedan lägga myrgift där. Kolla bakom spisen, diskbänkskåpet, bakom hyllan...
Dotter, tillkämpat lugn: Kolla bakom spis. Bakom hylla. Under diskbänk. Got it.

Notera att ingen av parterna pratade om "komma hem igen"?

Halvvuxna familjemedlemmarna undersökte, fann ingen myr-ingång, strösslade ut myrgift, dammsög, bråkade med varandra, lagade middag. Den ena av dem hade återkommande kontakt med förälder. Ibland var det lugnare (- det är en och annan myra nu men inte så farligt), ibland var det värre (- DE KRYPER UPP PÅ MINA FÖTTER! DE ÄR ÖVERALLT! JAG FÅR PANIK!)

Alla (utom ett antal myror) överlevde dock till torsdag lunch då familjens vuxna återvände, utrustade med nya myrdosor, nytt myrmedel och stor lust till att sanera kök. Myrornas listigt gömda ingång till köket hittades (jodå, under diskbänkskåpet) och eliminerades. Köket återställdes till sin forna glans efter att diverse spår efter myrkrig, stekning av lövbiff och icke tillfredsställande tömning av sopor hade städats bort. Ibland är städning riktigt skönt att göra. Faktiskt.

Idag yrade det runt 1 st flygmyra på köksbordet. Det var allt, och denne ende såg verkligen inte riktigt nykter ut. Jag hoppas nu att årets myrinvasioner är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar