torsdag 17 juli 2014

Om färjepriser

Det här tycker jag är mycket märkligt:

I september ska vi åka till Gotland över en helg. Jag, Håkan, Erik, Lisa och så husbilen också, eftersom det just den helgen ska ställas till med bröllop och pappas hus som vi annars bor i är fullt.

Gotland är en del av Sverige. Färjeresan dit borde inte kosta mycket. Jag förstår att det är människor som måste få lön, drivmedel som måste köpas, avskrivningskostnader bekostas, fiskar lugnas och vattnet få sin avgift. Kanske Neptunus kräver tullavgift också, vad vet jag. Jag förstår att det kostar. Men kunde inte detta subventioneras eftersom vi fortfarande gör en resa inom Sverige??? Nej. Det kan det inte. Gotlänningar betalar halva priset på biljetten (och enligt mig borde de inte betala något alls). Alla vi andra får betala fullt pris. Dyrt.

Två vuxna, två barn och en husbil kostar 1 440 kr, Oskarshamn - Visby enkel resa.

Måndagen 28 juli ska vi påbörja vår semesterresa via färja från Trelleborg till Sassnitz. Hej och hå, livet leker, vi ska utomlands. Vi måste inte till Tyskland, för vi bor inte där, har ingen familj där, ingen vi känner som bor där. Vi måste inte ens åka färja eftersom det går att köra genom Danmark över broar. Men - det är ett smart sätt att resa om man vill komma snabbt ut i Europa.

Alltså - frivilligt. Semester. Glassigt och flashigt. Nu väntar jag mig inga subventioner.

Men vad kostar då resan till Tyskland? Exakt samma upplägg? Båda resorna är ungefär lika långa?

Två vuxna, två barn och en husbil kostar 799 kr, Trelleborg - Sassnitz, enkel resa.

Smaka på den. Semesterresan utomlands är nästan hälften så dyr som inrikesresan.

Det är något som är fel här. Eller hur??


3 kommentarer:

 1. Ja priserna till gotland kan jag skriva spaltmeter om. Vi har en älskad gammelfarmor som somnade in102 år gammal för ett par veckor sen. Begravning nu på fredag. 2741 kr kostar det för oss... Fyra personer plus liten bil t o r. Och då åker vi ändå hundgården, dvs den 03.30 på morgonen. Annars hade det varit en tusing till. Man blir bara tokig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundturen skulle det stå, inte hundgården

   Radera
  2. Tokig, frustrerad och arg. Gotlänningarnas "landsväg" till resten av landet borde inte kosta något alls!

   Radera