torsdag 2 januari 2014

Husmoderns bästa tips

Ni vet såna där husmorstips som åtminstone förr alltid hade en egen spalt i veckotidningarna? Hur man får till bästa skoputsblänket, hur man fluffar sockerkakan bäst och sånt? Jag har alltid gillat att läsa de där tipsen, även långt innan jag var husmodersmogen själv.Numera är jag husmoder. Alltså, jag vet inte - existerar ens begreppet husmoder längre? OK, ändra till: numera ingår jag i ett hushåll där vi försöker skyffla undan de mest överhängande och livsnödvändiga hushållsgöromålen på smartaste vis. Men även nuförtiden kan man få nytta av de där husmorstipsen. De återfinns numera på internet, förstås.

Den här gången hade den präktiga husmodern (jag!) bjudit till ett präktigt julbord på julafton. Hon hade präktigt lagt den extremt präktiga och röda julduken på bordet där maten dukats fram. Längst bak på bordet, intill väggen, stod fyra blockljus tätt ihop (årets adventsljusstake, köpt på IKEA) och lyste på ett präktigt och hemtrevligt vis. De lyste länge. Det var varmt i rummet. Och tydligen, någonstans under den präktiga julmiddagen så beslutades sig något av blockljusen för att få en total breakdown och börja läcka stearin. Inte på hela december hade det runnit stearin från något av blockljusen - men nu jäklar skulle det rinnas. Ut från ljusbrickan, ner på den präktiga julduken, mellan hela julduken och väggen bakom. Stearin tillräckligt för att stöpa ungefär 15 nya blockljus. Såg det ut som när jag upptäckte det hela, i alla fall.

Och av stearin blir det fläckar. Visst, man ska lägga in tyget i frysen för att sedan kunna bryta loss stearinet. Det är allmän kunskap, lika utbredd som den att  man ska hälla salt på rödvin och att kallt vatten hjälper mot blodfläckar. Men sen då? När man brutit loss stearinet och fläckarna breder ut sig på den präktiga juldukens hela längd och hälften av stearinet sitter djupt in i tygets ryggmärg och inte kommer loss på några villkor?

Husmorstips! Internet! Där stod att läsa: Lägg ett melittafilter ovanpå tyget och ett under. Stryk med varmt strykjärn ovanpå. Stearinet kommer att smälta och sätta sig i filtret i stället och vips är fläcken åtgärdad.

Ett himla långt inlägg det här bara för att berätta att: det funkade hur bra som helst! Leve alla husmorstips! Präktiga julduken kan användas även nästa jul!

Ja, ett långt inlägg eftersom det är ungefär så här mycket jag har gjort de senaste dagarna under julledigheten. Annars läser jag bara. Och spelar Pokemon. Himla skönt.

4 kommentarer:

 1. Man kan också ringa till sin mamma och få liknande tips (fast bättre). Dubbelt hushållspapper (förr hade man läskpapper) både över och under stearinfläcken och sedan stryka med varmt strykjärn. Lätt som en plätt!

  SvaraRadera
 2. Ja, det stod det också på en del av tipsen - men melittafilter suger väldigt bra och känns mer tåligt för värme så det var det jag tog. Funkade jättebra!! (dessutom använder vi inte så många melittafilter nuförtiden så de bara står och dammar...)

  SvaraRadera
 3. nästa fråga till husmodern... Vad gör man av dammiga melittafilter? :-)

  SvaraRadera
 4. Självklart svar: slänger dem inte utan har kvar till alla dessa otaliga gånger när det ska strykas stearin ur bordsdukar! :D

  SvaraRadera