fredag 27 december 2013

Inlägg till mig själv att läsas i december 2014

Carolina!

När du någon gång sisådär två veckor före jul börjar gripas av den där "måste-klara-av-inför-jul"-stressen, och börjar skriva långa listor på "köpa!", "att göra!" och så där?

Skit i det där med att "göra julgodis".

Julgodis är

 1. vackert på receptbilderna - men blir i verkligheten utrunnet, oregelbundet och oaptitligt. Alla föredrar i hemlighet köpegodis och sätter man fram det är det ingen som rör julgodiset utom av ren artighet.
 2. väldigt omständligt att göra. Knäck tar sju svåra år att koka om den ska få den rätta nästan-stenhårda konsistensen. Och nästan alltid så tar den sju svåra år och får ändå inte den rätta nästan-stenhårda konsistensen för när man låtit den koka löjligt länge orkar man inte med den sista halvtimmen som kanske behövdes. Rischoklad är enkelt att göra - men banne mig ännu enklare att köpa, och då slipper man ha den där jättelika påsen med "vårgårda-ris" liggandes i skafferiet i tid och evighet (ingen äter ändå det skitet). Kola ska vi bara inte prata om - tar lika lång tid som knäck och ska dessutom paketeras i små käcka omslag av smörpapper. Det kletar och jävlas och sen åter till punkt 1: ingen äter det ändå utom av ren artighet.
 3. det är dyrare än att köpa vanligt godis (som dessutom är godare och ändå det som - se punkt 1 - alla helst vill ha)
 4. det innebär alltid, som en ren naturlag eller kanske beroende på den allmänna julstressen, att någon slags katastrof inträffar i samband med julgodisgrejandet. Minns de senaste årens erfarenheter:
  1. året du hade hittat käckaste receptet på smörkola, som skulle tillagas i micron. Skitet exploderade givetvis och du hittar fortfarande kolarester i microns innersta och hemligaste delar
  2. året ni skulle bygga ölandsbron, eller om det var eiffeltornet, i pepparkaksdeg, och Lisa och du själv fick bränt socker på händerna och armarna och allt blev kaos
  3. alla år och gånger som knäcksmetajävelen kokat över
  4. just i år nya erfarenheten av att försöka krossa turkiska pepparkarameller (till lakritsknäcken) i en påse mot stengolvet varpå givetvis påsen spricker och turkiska pepparkaramellsdelar och partiklar sprids över hela jämra köksgolvet
 5. man får ändå alltid, alltid i slutändan slänga minst 3/4 av julgodiset eftersom - se punkt 1 - ändå ingen vill äta av det.
Alltså. Gör inget julgodis. Köp mängder av dajm, ta av pappret och lägg dem i en fin korg! Köp smågodis! Köp polkagrisar! Köp en kartong wienernougat! Men: Gör Det Inte Själv.

Punkt.

..."men det är ju så roligt, blir så gott och behöver inte vara så svårt..."
 


4 kommentarer:

 1. Jag förstår inte var du pratar om. Kola ska ju inte koka så himla länge. Och blir supergott! Fast du har rätt i det där med papperteringen av den. Det är trist.

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt gott ut 😊
  /G P

  SvaraRadera
 3. Kära G P - detta är en trevlig bild jag har snott på nätet och väldigt mycket INTE godiset som vi gjorde i år som var en enda klump lakritsknäck jag slängde i soporna i går...

  SvaraRadera
 4. Emelie - OK, kola tar kanske inte så lång tid. Men när man sen ska förvara den... Och så det faktum att man tycker det är en käck idé att samtidigt göra någon annan sorts godis medan kolan kokar, det är då det blir besvärligt. Och DESSUTOM är det oh så mycket godare med Thorntons kola, och den kan man köpa.

  SvaraRadera