tisdag 3 december 2013

Bilformad julklapp?

Då var det alltså dags för besiktning av Volvon idag på morgonen. Den som skulle ha skett för två veckor sen, men där jag på väg till besiktningsstationen raskt fick kasta mig på telefonen och avbeställa tiden för den jämra varningslampan om "fel på bromsarna-stanna genast bilen-skäms-ring bärgaren" tändes.

Nu tändes inte någon varningslampa. Men jag var duktigt nervös. Vad skulle bilbesiktigaren hitta? Jämmer och elände?

De är himla trevliga på den lilla besiktningsstationen i Svedala, faktiskt. De kommer ut till en där man sitter i bilen och väntar, öppnar dörren och säger att "gå du nu in i värmen och ta dig en kopp kaffe så ska jag ta hand om din bil". Så det gjorde jag.

Fast det spelar ingen roll hur många koppar kaffe jag drack ochh hur mysigt det än var där i väntrummet - för när besiktningsmannen kom dit och skrev ut protokollet så var det med fyra ombesiktningspunkter. Och de punkterna och hans utlåtande kan sammanfattas med tre ord:

Död och begravning.

Så är det. Det som ska göras vid blir så dyrt (och då har vi inte ens tagit upp det här med att bromsoljan läcker och att motorn går dåligt om man kör i över 80 km/h) att det inte är lönt. Man kostar inte på lyxbehandling av en bil som när som helst skulle kunna ställa sig i vägkanten med bilens motsvarighet till brustet aneurysm.

En månad till kan jag köra. Men nu får vi ut och leta ny bil. Faktiskt.

(snäääääälla jultomten...???)

4 kommentarer:

 1. En bister sanning att behöva acceptera...
  Våran Ford börjar också gnissla, det är nåt med det elektriska i instrumentbrädan och det lär vara krångligt och jättedyrt att åtgärda, risk för att det inte är lönt.
  Men visst är de trevliga på bilbesiktningen, jag har upplevt samma som du. Vänligt bemötande och kaffe och kaka medan man väntar. De har nog gått på någon slags trevlighetskurs tror jag. (M)

  SvaraRadera
 2. Ja, och det är bra. De kan ju inte riktigt hjälpa att bilen man vill ha besiktigad är rena rama vraket.

  SvaraRadera
 3. Vår gick genom besiktningen, men det blir allt tätare besök på verkstan...

  SvaraRadera
 4. Man kommer liksom till en gräns till sist.

  SvaraRadera