fredag 21 september 2012

Strumpors hemliga liv

Jag curlade loss igår kväll och packade upp barnens gympapåsar. I Lisas gympapåse hittade jag förutom det vanliga typ blöt hopknölad handduk och ut-och-in-vrängda kläder också två par prydligt hoprullade vita sportstrumpor. Hmmm...vilka ska nu slängas i tvätten och vilka är oanvända av dem? Ropar frågan till Lisa om vilket par av strumporna hon använde på gympan - och får till svar "De svarta! Mmm...jaha? Svarta? Rycker på axlarna och låter alla vita strump-par ligga kvar i  gympapåsen och invänta bättre tider. Upptäcker senare på kvällen ett par prydligt hoprullade svarta strumpor mitt på vardagsrumsgolvet. Aha. De svarta strumporna. Men hur kom de dit?

Alla som hanterar mer än sina egna strumpor vet att strumpor och deras hemliga liv är ett mysterium. De kan läggas ner på en plats och hittas på en annan. De kan läggas två och två i smutstvätten men dyka upp en och en när de ska sorteras. Maken/makan hittas kanske någon dag senare, på en annan plats. Hur förflyttar de sig? Har de ett medvetande? Själsliv? Fortskaffningsmedel?

En annan grej om strumpor,  nu när jag ändå håller på:

Det finns något avgrundsidiotiskt som heter "Veckostrumpor". Köp aldrig det. Det gjorde jag, för de såg så fina ut. Grå, vita, svarta med diverse fina mönster typ prickar, ränder, hjärtan och passade väldigt bra till en elvaårig tjej, och så fick man sju i samma paket. Praktiskt.

Eller inte. För det står ju alltså olika veckodagar under sulan på strumpeländena. Måndagsstrumporna kanske är grå med vita ränder. Fredagsstrumporna svarta med vit prickar. Jag tycker det är totalt ointressant vad det är för veckodag på strumporna när jag plockar fram ett par till Lisa (ja, jag sa ju att jag curlar. Jag plockar fram det hon ska ha på sig om dagarna). Har hon kläder där det passar med svarta strumpor så plockar jag fram svarta strumpor. Om det nu är onsdag eller tisdag. Alltid så kommer då ropet från övervåningen att "mamma! nu har du lagt fram onsdagsstrumporna fast det är fredag!" Och så byter Lisa till Rätt Dag. Vilket innebär att vissa strumpor aldrig får bli använda. Söndagsstrumporna bara ligger och är ledsna där i lådan och har nog aldrig blivit använda, för på söndagarna går Lisa mest hemma i myskläder, barfota.

Tur att strumporna har ett hemligt spännande liv som vi inte känner till, då. Så att söndagsstrumporna kanske är iväg på tjolahoppsan med Håkans orienteringsstrumpor på nätterna.

1 kommentar:

  1. Aha, är det därför jag hittar mina strumpor bland Mats´strumpor! De har haft lite tjolahoppsan där i lådan bland hans alla knöligt och slarvigt hoprullade par...Maman

    SvaraRadera