fredag 2 november 2018

Nyckeln till frihet

Men, säger alla ni som vet mer om film än jag (och det är verkligen ALLA), är inte rubriken en filmtitel? Det kan väl inte stämma? Carolina kollar ju aldrig på tv, tv-serier eller film?

Nä, precis. Min filmkunskap sträcker sig ungefär från Starwarsfilmerna, över alla Disneys familjefilmer, filmatiseringar av Astrid Lindgren, en eller annan Barbiefilm (tack barn, tack, verkligen...) till Sagan om ringen. Och Harry Potter. Ganska ofta känner jag mig helt tråkigt outbildad och utanför när det pratas "bra filmer man sett på sistone". Och den enda som kan ta tag i det där är ju... jag själv?

Jag har nu alltså startat en Filmkunskap För Medelålders Carolinor, att följas under kommande månader, år eller decennium. Tentamen sker vid diverse sociala sammankomster där jag hädanefter ska komma med briljanta referenser till modern filmhistoria.

Nå. Ska jag göra detta för att briljera - eller ska jag göra det för min egen skull??

Äsch. Det är för min egen skull, såklart. Tänk om det är så att jag nu går runt här och missar ett antal fantastiska upplevelser? Så kan jag ju inte ha det.

Jag har nu satt ihop en första bucket-list med filmer jag själv tycker att jag ska se. De är dessa (men listan kommer att fyllas på):

En oväntad vänskap
Lion
No country for old men
Nyckeln till frihet
The Notebook
La La land
Jerry Maguire
Memento
Office space
Interstellar
Inception
The Big Lebowski
Catch me if you can
The Truman show

När jag hade skrivit ihop den där listan häromkvällen blev jag så matt att jag fick sätta mig att läsa bok en stund. Men igår! Då satte jag igång! Satte mig med laptop och hörlurar (film funkar bäst så för mig = jag i min egen, avskärmade värld) och såg alltså Nyckeln till frihet.

Jo, snacka om att lägga ribban högt. Vilken GALET bra film det är! Kommer någon av de andra jag har nu på listan att ens nå i närheten? Vi får väl se...

(och ja, jag blir glad om ni tipsar mig om Filmer Man Faktiskt Bara Måste Ha Sett. Jag är inte särskilt glad i skjuta-skjuta-pang-pang-hetsiga-thrillers, inte heller i skräckfilmer)(men psykologiska thrillers går mycket bra)

10 kommentarer:

 1. Jag kan spara dig massor med ovärderlig tid genom att avråda dig ifrån att se "La La land". Sämsta musikal-wannabe-film jag någonsin sett..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ungefär ordagrant vad Lisa säger om den också... plus att hon säger "den handlar om jazz, du gillar inte jazz, mamma".
   Men. MEN. Jag har läst i en bok (Bjärbo/Inuti huvudet är jag kul) att La La land ska vara jättebra. Och att det ska vara en melodislinga med i den som är bara... så bra. Så jag måste liksom se den för att höra den och se vad jag tycker om filmen själv. Faktiskt är den med i väskan hem från jobbet redan idag.. :)

   Radera
  2. Vanligtvis gillar jag huvudrollsinnehavaren, men i "la la land" är han bara cheeesy.. t.o.m. mer än ostbågar...

   Radera
  3. :D :D då tar jag popcorn till så det inte blir för mycket...

   Radera
 2. Däremot kan jag rekommendera "The butterfly effect". Och jag antar att du har sett klassikern "The Game"??!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Och man kan inte anta att jag har sett ens de största klassikerna... så jag har nog inte sett The Game. Jag minns en film från typ 80-talet som hette Wargames tror jag - det är inte samma, va?

   Radera
  2. Nej inte samma. The game är RIKTIGT bra med Michael Douglas, extra plus är att den också är från 80-talet ;)

   Radera
  3. Förlängt titellistan med dessa två!

   Radera
 3. I våras såg jag Three billboards outside Edding Missouri. Så. Sjukt. Bra. Jag grät och skrattade omvartannat. Och samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska den med på min lista. Tack! :)

   Radera