torsdag 26 juni 2014

Det är inte utsidan som räknas. Sägs det.

Det här med Darwin. Utvecklingslära. Survival of the fittest och allt det där? Människokroppen är utvecklad och anpassad efter levnadsförhållandena under årtusenden. Jo. Jag förstår allt det där. Tumgreppet. Den stora och skyddade hjärnan. Fotvalven. Djupseendet.

Behåring vid könsdelar och i armhålor för att lättare sprida lukter som signalerar olika saker till våra med-djur: rädsla, klart-för-parning och annat intressant.

Det är fascinerande. Och förklarande. Och förnuftigt.

Men...hörru du naturen? De här enstaka, svarta skäggstråna som då och då helt omotiverat växer ut i ansiktet? Strån som nästan känns som ståltråd. Som verkar kunna växa sig hur långa och läskiga som helst om de inte raskt plockas bort med pincett. Som verkar bli allt fler ju äldre man blir?

(och nej, jag vägrar att tro att jag är den enda i världen med detta ocharmiga besvär)

Vad finns de till för?? Jag kan inte se någon som helst funktion med dem. Är de helt enkelt ett olycksfall i arbetet, eller finns det någon listig plan bakom Hårda Enstaka Skäggstråna?

Typ: Nu är du snart 47 år. Det är  inte längre lämpligt att du fortplantar dig. Alltså får du läskiga, fula och definitivt avtändande små vassa skäggstrån i ditt förut så vackra anlete - för att stöta bort eventuella partners som vill para sig med dig. Sticka bort dem, om inte annat.

Blir fiskar också fula när de blir gamla? Fåglar?

5 kommentarer:

 1. Jaa du, de där enstaka skäggstråna här och där är inte roliga och de kommer ju tillbaka så fort man dragit bort dem med pincetten. Sen när man min höga ålder dessutom får en massa skägfjun på hakan är det ännu mindre roligt. (M)

  SvaraRadera
 2. Hahaha, en otroligt bra fråga. Det finns onekligen en och annan pryl med kroppen som inte känns så genomtänkt!

  SvaraRadera
 3. Vi får väl vänta sisådär tvåtusen år så kanske det har skett vissa förbättringar? Mindre skäggfjun och mystiska hårstrån, lite mindre svanskota att slå sig i och annat?

  SvaraRadera
 4. ja skäggstråna kan jag definitivt leva utan, och dessutom har jag sen ett år tillbaka, ett hårt hårstrå mitt på halsen... så himla dumt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På halsen - så onödigt och så svårt att se när det ska plockad bort 👿

   Radera