söndag 9 december 2012

Motorhaveri och nagellackshaveri. Och snöstorm, glöm inte den.

Idag tyckte jag att det var en listig idé att locka med mig min son på lite adventsorientering i Lödde Sandskog. Som en sån där mor-son-sak (eftersom Håkan var iväg med husbilen uppe i Gävle för att bevista en rockkonsert). Lagom listigt när stormen ylade runt knutarna och fingrar och kinder frös. Det var inte rätta bakgrunden för att få sonen mer intresserad av orientering, direkt.

Fast det var i och för sig precis rätt bakgrund (grått ylande elände) för samtalet jag fick från Håkan precis när jag höll på att värma upp inför orienteringen:

- Vi står på motorvägen utanför Tierp. Det är femton minusgrader och husbilens motor har gått sönder. Oljan har sprutat och röken har vällt ut över hela motorvägen och nu har vi ringt bärgare som kanske kommer senare om vi har tur.

Det är sånt man inte vill höra.

Orienteringen gick följaktligen åt h-ete eftersom jag bara sprang och räknade pengar i huvudet och undrade huruvida min oäkte make skulle komma hem överhuvudtaget de närmaste dygnen. Det blev ju inte bättre av att snöstormen brakade igång på allvar och drivorna genast började lägga sig på vägarna mot Vismarlöv. Vi kunde köra hem men vete katten om vi kan köra ut ikväll igen och hämta hem någon husbilslös Håkan.

Men en dag i Vismarlöv nöjer sig sällan med en snöstorm och icke hemkommande husbilar. Nädå, vi får plats med så mycket mer i våra liv. Till exempel passade Lisa på att måla naglarna under tiden jag kollade med Folksam vad vår försäkring kunde tänkas täcka in och om det stod något fantastiskt om total-garanti-för-allt i köpehandlingarna för husbilen. Lisa målar naglarna på följande vis: Först målar hon alla naglarna med ett tjockt lager nagellack. Mycket tjockt. Hon passar också på att måla nagelbanden och lite utanför naglarna också. Och så petar hon med fingrarna där hon målat utanför så att fingertopparna får nagellack på sig också. Sen blåser hon en stund på naglarna så att första lagret ska torka - sen målar hon ett lager nagellack till. Samma procedur med nagelband och fingertoppar. Sen ropar hon på mamma.

Följer alltså en lång stunds samvaro med Lisa, tops och aceton inne i badrummet innan middagslagandet tar vid. Och så hemkunskapsuppgifterna. Hemkunskapsuppgifterna är så många och omfattande så att jag nog ägnar ett eget inlägg åt dem, tror jag, annars blir detta något av en Klagovisornas roman.

Men här är vi nu. Middagen är klar, hemkunskapen saknar bara lite, vi är insnöade (kanske, vet inte hur det ser ut på vägarna), husbilen står och är ensammen och ledsen utanför en verkstad i Uppsala och Håkan är möjligen på väg hem.

6 kommentarer:

 1. Tja, livet är underbart! Eller, kanske inte alltid...

  SvaraRadera
 2. kom han hem???? /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, faktiskt. När han (och hans två kompisar) hade lyckats ta sig in till Stockholm var alla tåg fulla utom nattåget. De kollade vilka bussar som gick, men bestämde sig ändå för nattåget. Precis när de ska till och boka det blinkar det till på biljettautomaten och tre biljetter blir lediga på nästa avgående snabbtåg. Så han var i Lund 21.45. I tid enligt tidtabell, dessutom. Och det gick helt OK att köra på vägarna på kvällen för de hade hunnit plogas lite, så vi kunde hämta hem honom också.

   Radera
 3. ja men det var väl väldigt skönt, att han slapp sova på stationen i Lund :) Husbilen då??? /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den står liksom kvar på en verkstad i Uppsala. Att hämta hem den blir nästa äventyr...kanske under juldagarna.

   Radera