söndag 23 december 2012

Julstök - enligt regelboken, och enligt Landin-Grubb

Idag är det dagen före julafton. Det är en dag som är full av förberedelser och julstök och sånt. Samtidigt som man ska slappna av och mysa. Hur går det där i familjen Landin-Grubb?
  • JULSTÄDNINGEN borde ju enligt alla husmorsläror vara avslutad så här dags. Alla möbler borde varit utburna så att man kan knäskura alla golv. Alla gardiner tvättade och strukna och givetvis utbytta till julgardiner. Alla fönster givetvis putsade. Silvret ska också vara nyputsat, ljusstakarna med, möbler polisherade, golven bonade (vet inte om man först ska skura och sen bona, fast å andra sidan har jag aldrig bonat ett golv i hela mitt liv så jag vet inte riktigt vad man gör då), alla hyllor dammade och väggar och tak fria från spindelnät. Det ska lukta såpa och nystärkt och rent.
    • Hos oss började julstädningen idag 23 december ungefär vid 11-tiden. - Bär upp alla era saker på era rum! röt modern till barnen (och den oäkte maken). Det gjordes. Sedan dammsög modern bottenvåningen. Den oäkte maken dammsög övervåningen medan modern städade badrummet. Sen var julstädningen över. Att putsa fönster är helt onödigt- ingen människa ser om de är tvättade eller ej. Att damma känns lika meningsfullt som att skotta medan det fortfarande snöar. Vi kammade inte ens mattfransarna.
  • PEPPARKAKSBAKET & DET ANDRA BAKANDET ska göras i tid så att alla kan äta vörtbröd, lussekatter, klenäter, mandelmusslor och pepparkakor så att det sprutar ur öronen redan till lucia. Helst i omgångar så att det räcker även till julafton, då när man verkligen är hungrig och sugen på kakor på kvällskvisten. Och så luktar det ju så gott.
    • Hos oss bakade vi faktiskt lussekatter. Till första advent. Sen har det andra bakandet avstannat helt. Eller inte ens funnits på planeringsstadiet. Men pepparkakor luktar ju så gott. Så två små färdiga pepparkaksdegar inköptes på ICA Maxi (Toftanaise egen deg, så det kändes snäppet lyxigare än Mor Annas pepparkaksdeg (som jag inte hittade)). Tanken var väl att vi skulle baka de där pepparkakorna lite tidigare än dan före dan men vi har varit lite sjuka de senaste dagarna så idag lades degarna fram på köksbordet tillsammans med alla pepparkaksformarna och kavlarna. Barnen tillsades att tvätta händerna, parkerades vid bordet och så spände modern ögonen i dem och sa -Tindra! med ganska skarp röst. Och barnen tindrade och producerade pepparkaksdoft. Den sista klumpen pepparkaksdeg fick mamma baka ut för hon är så snål kastade vi.

 
  • JULGODIS vet jag inte vad det står om i husmoderslärorna. Men i alla böcker står det liksom färdigt på bordet när julafton firas. Knäcken är lagom hård. Kolorna är lagom sega osv. Det står ingenting om kola som kokats i mikrovågsugnen och exploderat (har vi testat ett år, gör det inte igen) eller om knäck som aldrig blir hård.
    • Hos oss hade faktiskt ingredienser till julgodis inhandlats. Men så blev det lite sjukdomsfall, som sagt, och så blev det den 23dje innan vi visste ordet av, och när pepparkaksbaket var avklarat så frågade jag barnen vilket julgodis de ville göra men de tindrade inte fullt lika mycket med ögonen längre och såg lätt villrådiga ut. Erik tittade längtansfullt mot datorn. Så vi struntade i alltihop och åt ostbågar i stället. De var inte ens chokladdoppade. Så vi gjorde två snabba sorter i stället: dajm och rischoklad. De andra ingredienserna jag köpte för att göra vaniljkola och annat kul sparar vi till nästa jul. Vaniljstång och glukos och sånt håller sig bra.
  • JULGRAN ska huggas i skogen under munter sång och familjeglädje. Matsäck med varm choklad och nybakta lussekatter ska säkert tas med. Granen ska sedan dras hem på träkälken och ställas på baksidan av huset tills den på lillejulaftons kväll tas in och kläs. På morgonen ska barnen komma ner och se den klädda granen och tindra med ögonen (igen) och känna julstämning och förväntan. Granen ska inte vara för mycket klädd. Den ska inte heller välta för att man satt den snett i julgransfoten eller vara så sned att man har fått fästa den med ett snöre i väggen. Spiran ska inte trilla av, katten ska inte dra ner kulorna på golvet och minsta barnet ska inte köra på den med sin lära-gå-vagn (allt detta har jag varit med om någon gång).
    • Hos oss skippade vi att traska upp till grannarna som har julgransförsäljning eftersom granbeståndet där tunnats ut mer och mer och vi de senaste åren dragit hem med de fulaste och tunnaste granslanor världen har skådat. Nu har vi helt tappat intresset av att äntligen-hugga-vår-gran-själv (fast å andra sidan slipper man transportera granen i bilen när man hugger hos grannen). Så i år körde vi varianten Carolina-veckohandlar-på-Ica-i-Svedala-slinker-in-om-julgransförsäljaren-utanför-affären-och-köper-första-bästa-gran. Funkade jättebra. Granen gick till och med in i bagageutrymmet på bilen.
      Vad gäller julgransklädandet så tindrar barnen så lagom med ögonen för de är nämligen de som gör hela jobbet (utom ljusen). Mor och far sitter på behörigt avstånd och tindrar lite grann samt försöker avstyra slagsmål i allmänhet.
  • JULKLAPPAR ska inköpas i tid. Med omtanke. Lika mycket till varje barn och välgenomtänkta julklappar till släktingar och alla familjemedlemmar. Det ska slås in fint med orginella papper, krull, lack och etiketter. Helst ska det rimmas på paketen också.
    • Hos oss har vi faktiskt skött oss rätt bra. Andra år har vi flängt runt i affärerna 23 dec, eftersom vi har varit tvungna att invänta jul-lönen för att ha pengar att handla för, men i år funkade ekonomin och planeringen så klapparna handlades åtminstone en vecka före jul. De är till och med inslagna. Fast inte lackade. Och definitivt inte med några rim på, för där vi firar jul regerar modellen alla-får-alla-presenter-samtidigt-och-sliter-upp-dem-på-10-min-blankt och om några paket skulle ha rim där ses det mer som ett jobbigt inslag i paketuppslitandet när man måste göra paus och lyssna på något tråkigt rim.
  • JULEFRID ska man känna. Troligen ända från advent eller så. Och den där andra svårgripbara känslan: julstämning.
    • Hos oss inträffar julefriden på juldagen. Med kollektiv sovmorgon till typ 11 på förmiddagen. Därefter går alla skärmar igång (TV, datorer, Iphones). Och så öppnar man en bok, häller upp en skål ostbågar, och känner Mycket Stor Frid.








1 kommentar: