tisdag 27 september 2016

Hört vid LGs middagsbord

"Jo, i den här blev Bilbo kär i Thorin Oakenshield, fast det var en kvinnlig Bilbo va..... varför skrattar ni? Vad är det för konstigt med det då?"

Det är fanfiction det handlar om. Dottern, som ägnar ett okänt antal timmar varje dygn åt att grotta ner sig i olika avsnitt av fanfiction för diverse böcker (fanfiction är alltså när läsare skriver vidare på egna historier baserade på böcker och deras karaktärer), brukar vid middagsbordet rapportera om diverse konstiga kärlekskonstellationer hon hittat där. Eller, sorry, det heter nog "chipping" tror jag. Och i det här fallet hade alltså Bilbo(a) chippats med Thorin, och förlåt mig men där gick tydligen min gräns.

De här fanfictionskrivarna har helt uppenbart inga som helst gränser för sin fantasi. Vi har hittills fått åtskilliga rapporter om diverse möjliga och omöjliga kärleksutvecklingar mellan karaktärer i Harry Pottervärlden. Om Sagan om ringen-världens figurer, och alldeles särskilt om möjliga kärlekar mellan diverse karaktärer från Bilbo - eller förstås är det de snygga dvärg-hunksen från filmen som gäller och inte alls de skäggiga, giriga och rätt ansiktslösa dvärgarna från boken. Om Divergentuniversumet och om Hungerspelen - det finns fanfiction om ALLT. Kolla själv på t ex fanfiction.com!

Allra mest verkar det handla om kärlek och "what if", vad skulle hända om den eller den blev kär i den? Och så spinner fantasin loss. Ganska ofta händer det tydligen att en vanlig tjej från vår egen värld trillar in i de här bokmiljöerna och blir ihop med någon där, typ Legolas, en ung oförstådd Snape (jo, men tidsresor är självklart möjliga), blir Boromirs partner eller är den som lyckas få Thorin Ekenskjöld att lugna ner sig en smula. Så en Bilbo(a) som fladdrar med ögonfransarna åt en mycket högdragen och maktsjuk dvärg är egentligen inget konstigt alls, men jag kunde ändå inte låta bli att skratta åt bilderna jag fick i huvudet.

Och eftersom familjen LG är som de är så fortsatte de efter Bilbo/Thorin-skrattet att spåna vidare på ytterst märkliga kärlekschippningar i Sagan om ringen-världen. Vad tror ni om att Gandalf haft lite kuttrasju med häxmästaren från Angmar? I de där cosy gravvalven med trappsteg utanpå en livsfarlig bergvägg? Eller om någon av de svarta ryttarna fick ihop det med någon entiska (och fick små elaka björkar som avkommor?) Gollum och Galadriel? (my preciousssss....)

Tolkien hade fått ont i magen om han hade vetat.

Dvärghunk...


2 kommentarer:

 1. *shipping (fråga mig inte hur jag vet det...)
  /Din tydligen 14 år gamla syster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Det stavas alltså så! Har ju bara hört om fenomenet och inte läst om det. Tur man har en insatt syster :)

   Radera