fredag 4 oktober 2013

Tänk om jag hade fåttt en 50-lapp för varje...

Idag är bägge barnen på skoljogg i Bokskogen. De har säkert en fantastisk dag med klarblå hösthimmel och allt sånt där. Och så har de matsäck med sig. Skolan skickar med lunch, men det behövs alltid lite extra fika när de ska vara ute hela dagen. Och dessutom har Lisa aviserat att lunchen som skolan skickar med (kebabpytt) är oätlig, så hon vill ha extra många mackor med sig.

Matsäck - ja, det har man rätt bra rutin på att göra. Man får det om man skaffar barn.

Först är det dagis. Där våra barn gick var det utedag en dag i veckan. Minst. Och då skulle man skicka med en "liten matsäck". "Liten matsäck" består av macka + dricka. Kall dricka den varma halvan på året, varm oboy i termos den kalla halvan på året.
Ibland var det större utflykter som krävde "stor matsäck" och då skulle man skicka med lite extra så att barnen stod sig hela dagen (även om dagis också hade med lunchmat). Då ingick det förutom ingredienserna ovan ofta kalla pannkakor, och/eller frukt.

Ja, och sen började barnen skolan i tur och ordning. Även där var det utedag en dag i veckan de tre första åren. Och från trean och uppåt ganska ofta andra arrangemang: studiebesök, cykelutflykter.... "Ta med matsäck!"
Nu går de i högstadiet. Matsäckspackandet är inte lika frekvent, men förekommer ett par gånger per termin.

Enkel matematik: 2 (barn) x ca 40 (veckor) x 5 (år på dagis) = 400
2 (barn) x ca 40 (veckor) x 3 (förskoleklass + ettan + tvåan) =  240
2 (barn) x ca 10 (antal tillfällen på ett år) x 3 (resten av skolåren lite ovetenskapligt sammanräknade) =  60
400 + 240 + 60 = 700
Min matte håller säkert inte i den här uträkningen, men jag har alltså gjort 700 matsäckar sedan barnen föddes. Minst. Två runda mackor med pålägg, inplastas, lägges i burk, något litet gott läggs med (=kärlek, kan vara en liten förbjuden kaka eller minichoklad eller så), festisdricka (ska finnas inköpta och på plats hemma) eller oboy på termos (som ska funka att stänga), muggar, sittunderlägg...700 gånger.

Och då har jag inte ens räknat med alla de matsäckar en orienterande familj tar med sig på alla orienteringstävlingar de ska på. Eller alla de familjekvällar man varit på som skolan/olika föreningar arrangerar.

Det stod ingenting om detta i  Vill-du-skaffa-barn?-kontraktet.

3 kommentarer:

 1. Hahaha, vi är ju mitt uppe i det: Storasyster har börjat ettan och där är det matsäck till höger och vänster. Lillebror får faktiskt sin matsäck på dagis (de packar helt sonika ner lunchen och tar med den på sin utflyktsdag, coolt).

  Men just vår matsäck på orienteringen slår allt: Avkommorna har nämligen börjat vägra barnpassning ("vi är för stora för det." hmmm) alltså hänger de själva (nåja, någon av klubbens H65+ brukar ju vara i närheten) i familjetältet medan vi irrar runt i skogarna. Och för att vi ska kunna irra runt utan att oroa oss förmycket över hur telingarna har det och för att telingarna ska fortsätta att vilja följa med på OL-tävlingar krävs matsäck de luxe.

  Den ska helst vara förpackad som en flygplansmåltid, med små burkar, bestick inlindade i servetter, varm dryck, kall dryck, överraskningar, liten duk att duka upp allt på. My good vad jag curlar dem. För min löpningsfrids skull :-)

  /AnnaB

  SvaraRadera
 2. My good???

  My God!

  Eller kanske bara Herreminje....

  /anna igen

  SvaraRadera
 3. My good God?

  Och på tal om att curla - är inte det curlingarnas curling att stå och bre mackor till ungarna när de är 12 och 14??
  "men det går ju så mycket fortare om jag gör det själv och inte behöver tjata..."

  SvaraRadera