lördag 22 juni 2013

Midsommar i Vismarlöv

Här följer en kort och koncis rapportering från det gedigna midsommarfirandet i Vismarlövstrakten (närmare bestämt i ett vitt hus av obestämd form ungefär i mitten av Vismarlöv City).


  • En vit lurvig hund fanns givetvis på plats. Det är svårt att fira midsommar utan en vit lurvig vakthund som bestämt ligger på post utanför huset och hindrar eventuella party-kraschers att komma in. För att inte tala om alla lömska inbrottstjyvar. Vit lurvig hund låg troget på post från det att middagen påbörjades till det att den vita lurviga hundens hussar och mattar tyckte det var drags att dra hem. Ibland kunde det se ut som att han sov. Men det gjorde han aldrig. Han bara låtsades sova. Vaksamheten låg på topp.
  • På midsommar ska det ätas jordgubbstårta. Förra året skulle det till tårtan kokas kolakräm via kondenserad mjölk på burk i flera timmar på spisen. Även detta året skulle tårtmakandet krånglas till eftersom undertecknad helgen förut hade fått smaka på en riktigt god jordgubbstårta med citronkräm. Citronkräm måste också kokas. Helst över vattenbad (så att den inte kokar. Den ska bara sjudas, det är tydligen det som är grejen). Men den ville inte låta sig krämas, den ville bara bli sås. Hur länge eländet än sjöd över sitt jämra vattenbad blev den inte tjock. Tanken var sedan att jag skulle ta med tårtbottnar, grädde, färdigskurna jordgubbar och citronkräm till festplatsen i Skabersjö där vi skulle titta på midsommardansen, och elegant svänga ihop en perfekt jordgubbstårta på plats. Ha. Hahahaha. När tårtbottnarna hade fått resa till en annan plats hade de blivit riktigt sura och ville inte låta sig lyftas, utan behagade gå i tusen bitar. Tårteländet fick byggas ihop av dessa tusen bitar. Sedan täckas med citronkräm. Som var sås och rann ut vid sidan om tårtan. Och sedan kamofleras med miljoner jordgubbar. Det såg ut som en smärre flygplanskatastrof. (men smakade ganska gott) Elegansen från matmagasinen och Sveriges Mästerkock låg mycket långt borta.
  • Vi åt sill. Matjessill är mycket gott på midsommar (och även annars). Varför inte nöja sig med den, egentligen? Det hade vi inte gjort, utan vi tog dessutom med oss två sillsorter var. Det var trevligt och gott - men som vanligt har vi idag sill kvar så att det räcker att mätta två familjer under två veckors tid.
  • Tolv personer var vi. Åtta liter jordgubbar rensade vi till efterrätt. Och detta är ren fakta: på ungefär åtta minuter var de slut. Varendaste en.


  • Vi hade en jättefin midsommarbukett på bordet (att vallmon inte pallade värmen utan liksom liknade tvättade kläder som hänger till tork) låtsades inte middagsgästerna se). Den hade Lisa och jag plockat på förmiddagen. Det var nog bästa stunden på hela dagen, tror jag.


  • Vi hade väldigt mycket godis. Alla familjerna hade tagit med sig godis till en gemensam godisbuffé. Det blir...väldigt mycket godis.
  • Om det dansades runt den där midsommarstången? Gissa. I sällskapet fanns sex vuxna som just där och då (runt jordgubbslastbilskatastrofen) för första gången kunde sitta ner och ta det lugnt på någon vecka eller så (varför är alltid midsommarveckan extra stressig???). Det fanns även tre fjortonåriga gossar. En lurvig hund som hade spanat in andra hundar som verkade trevliga. En elvaårig gosse, en elvaårig flicka samt en tolvårig flicka. (rätt svar är...två personer. En liten stund. Tror jag, jag såg dem faktiskt aldrig dansa även om de gick iväg bortåt midsommarstången till)

 

 

 

2 kommentarer:

  1. En alldeles, alldeles underbar midsommarafton verkar det som! Det hade vi också i underbart väder vid Kalmarsund. Sill, nubbe, matjestårta och allt gott som hör till en riktig midsommarlunch, sen crocket och kubb innan grillning tog vid. En alldeles, alldeles underbar midsommarafton... (M)

    SvaraRadera