måndag 4 mars 2013

Jord långt upp på väggarna

Idag har jag planterat om några krukväxter. Helst vill jag göra det när jag kan stå utomhus, men trots solen så var det för kallt för att göra det idag och det var ett antal blommor som behövde akut behandling. Det skulle bytas jord, klippas ner, rensas i rotkaoset, ta bort visset, tuktas och i allmänhet lära dem att veta hut.

Så jag stod vid diskbänken i köket. Och det är så märkligt för hur försiktig och noggrann man än är när man håller på med jord och krukväxter och sånt i köket så blir det ganska omgående rena kaoset. Jord sprider sig. Det sprätter iväg, det smulas sönder åt fel håll, det blir blött och rinner in i skarvar. Det gör mig tokig. Jag försökte verkligen undvika jordkaoset - la en tidning i diskhon, hade en hink där jag försökte lägga den gamla jorden och uttjänta växtdelar. Ändå fick jag tillbringa en god stund efteråt med att sopa upp jord, torka upp jord, pilla ut jord och förbanna jord överallt i köket.

Läskigt, det är vad det är.

Tillägg: Jamen är det bara jag som har det så här? Jag försökte hitta någon kul bild på nätet att lägga in här med jordkaos på en diskbänk, leriga händer och rottrådar och kladd överallt. Men nähä - jag hittade bara bilder på prydligt omplanterade små blommor, jord fint paketerad i påsar (ingen bild på någon öppnad påse minsann), rena händer, rotklumpar urdragna ur sina krukor liggande på tidningspapper snyggt och prydligt utan några jordhögar någonstans. Jag känner mig mycket cynisk och tror att det är samma slags människor som har lagt upp alla dessa bilder som också bara visar bilder på sina hem när de är total fläckfria, barnfria, nystädade och nystylade. Bara nyköpta tulpaner och aldrig de där halvvissna som hänger och har gula blad.

Var finns verkligheten? Bara hemma hos mig???

3 kommentarer:

 1. Du har rätt, och det är samma slags människor som bakar så där snyggt, många sorter på en gång och ungarna mitt i alltihop och ändå inget mjöl och dylikt utspritt i köket.
  Jag avskyr att plantera om blommor just därför att det blir så smutsigt och kladdigt överallt och dessutom får jag klåda av jorden och så blir man jättejättetorr om händerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert kan de baka samtidigt som de planterar om blommor och engagerar pedagogiskt barnen med en egen liten degklump och en egen liten blomma att plantera om.
   Den rentvättade hunden tittar på och de nysydda gardinerna fläktar svagt i brisen från det öppna fönstret.

   Radera