tisdag 20 maj 2014

När nöden är enormt stor

När över sextitusen människor samlas för att springa en halvmara i en stor stad? Ja, som de gjorde i Göteborg i lördags. Då är det helt enkelt så att alla de här människorna behöver gå ganska många gånger på toaletten. Ska man vara ute och springa i sisådär två timmar vill man inte vara nödig när man sätter igång. Och ska man springa i värme behöver man dricka mycket innan och under loppet, och av ren nervositet dricker man kanske för mycket och behöver kissa bara för det. Dessutom behöver många kissa några gånger extra för att de är så nervösa. Eller bajsa bara för att de är så nervösa. Det behövs måååååååånga toaletter, helt enkelt.


Det stod ett antal bajamajor på start- och målområdet för Göteborgsvarvet. Men jag var inte jätteimponerad när jag såg dem kvällen innan när vi skulle hämta ut våra nummerlappar. Jag har varit på O-ringen, med sisådär tjugotusen deltagare per dag. Där finns det fler toaletter. Många fler. Jag har sprungit Stockholm Marathon, jag har sprungit Lidingöloppet - och på bägge arrangemangen sett fler toaletter trots färre deltagare än i Göteborgsvarvet. Hur långt skulle de här raderna bajamajor räcka?

Inte långt, visade det sig. Köerna sträckte sig i enorma och omöjligt långa, slingrande ormar av nervösa och nödiga människor med desperata blickar. Jag hittade, som så väldigt många andra, en annan lösning. När jag lämnat in väskan på effektförvaringen (där bara damerna hade sina väskor, herrarna hade på ett annat område) så såg jag en strid ström med kvinnor som gick upp en liten stig i skogen bakom idrottshallarna. Jag följde den. Och, si, så hade jag kommit till kisseskogen. Eftersom toaletterna definitivt inte räckte till och nöden inte hade någon lag så fanns här en hel skog full av hukande kvinnor med bara rumpor. Jag sällade mig alltså till skarorna. (Håkan berättade att en motsvarande kisseskog fanns i närheten av herrarnas effektförvaring)

Ändå kände jag när starten närmade sig att jag nog hade behövt gå på toa en gång till. Men det gick ju inte, väl inne i startfållan där man sakta vandrade framåt mot själva startlinjen. Äsch, tänkte jag som ju erfaret varit med om flera långlopp, det finns ju toaletter längs med banan. Jag stannar vid någon av dem.

Första toaletten. Slottskogen. Två bajamajor. Sextitusen löpare. Oändligt många människor som satt på gröngräset för picknick. Kö till de ynkliga två bajamajorna? Yepp. Sprang förbi och satsade på nästa.
Som kom väldigt många km senare. Två bajamajor. En kö som var ännu längre än till de två första i Slottskogen.
Och så där fortsatte det genom alla de tjugoen kilometrarna. Nästan inga bajamajor, och lång kö vid dem som fanns. Jag sprang i mål lika kissnödig som när jag startat (och nej, hade alltså ingen vätskeförlust). Toaletter?? Inte i målområdet. Inte utanför målområdet vad jag kunde se i den enorma trängsel av folk som rådde där.

Ja, jag har full förståelse för att sextitusen pers kräver en enorm organisation. Men varför, varför inte dubblera antalet toaletter? Både vid start, i mål och längs med banan!

Fortfarande är förstås mitt största intryck av Göteborgsvarvet ren lycka - som jag skrev om i förra inlägget. Men jag hade varit ännu lyckligare om jag hade sluppit springa kissnödig. Faktiskt.

(Det figurerar ett antal bilder på nätet på en stackars man som sprang Göteborgsvarvet för ett antal år sedan, och som ganska tidigt i loppet har bajsat på sig (googla på "bilder Göteborgsvarvet bajsmannen" exempelvis. Äckliga bilder är det, så jag klipper inte in dem här) Han kanske hade sluppit göra bort sig för tid och evighet om det hade funnits fler bajamajor längs med banan?)

2 kommentarer:

  1. Märkligt med så få toaletter, det borde väl arrangörerna ha lärt sig vid det här laget, att det till alla dessa människor behövs fler toaletter. Och stackars "bajsmannen", fast av bilderna av döma verkar han ha drabbats av någon magsjuka, tycker jag. Att han inte klev av och bröt loppet?(M)

    SvaraRadera
  2. Det hade i alla fall jag gjort! Så viktigt kan det ändå inte vara, det handlar ju inte om VM eller något sånt. Nu kommer han att vara "bajsmannen" alltid...

    SvaraRadera