lördag 31 maj 2014

Lisa Maria Malvina 13 år


Och så har vi fått ännu en tonåring i huset - idag fyller Lisa tretton år!

Denna tjej...så tomt och tråkigt mitt liv hade varit utan henne. Det är så mycket när det handlar om Lisa, och så väldigt. Lisa är inte bara glad, eller arg, eller ledsen eller så. Nej, hon är väldigt arg, eller storgråtsledsen eller jublande superlycklig. Det är massor, av allting. Och det är häftiga svängningar mellan ytterlägena. Det ska det vara för en tonåring, visst, det står i alla böcker. Men detta har gällt för Lisa ända sedan hon föddes. Från dansa-glädje-dansen för att mamma kommer och hämtar på dagis, direkt till sprutande ilska för att man säger något fel, till storgråt över livets enorma orättvisor...inom fem minuter eller så.

Livet blir ALDRIG tråkigt med en Lisa i närheten.

Det är en läsande tjej, detta. Och tv-tittande. Och fiolspelande. Och en minecraftspelande, chattande social tjej. Det är en nyfiken tjej som vill veta allt - men som man inte ska säga precis allt till för hon har enormt svårt att hålla tyst om hemliga saker. Det är en tjej som håller ordning på sig själv och sina saker - och gärna även på kompisarna och deras saker med när hon ändå håller på. Klipsk i skolan är hon också.

Hon kommer att klara sig alldeles utmärkt väl här i livet.

Det här tycker Lisa om: Experimentell bakning, gärna med involvering av blå karamellfärg eller nutella. Choklad! På längden, tvären, höjden och bredden, gärna blandat med mer choklad och så lite choklad ovanpå också. Att läsa om dystra framtidssamhällen i tjocka böcker där det gärna också får förekomma lite kärlek. Ostbågar! Magda! Att cykla till Pudesjön med kompisar. Att fråga mamma om "vi inte kan hitta på något kul" och få ett ja till svar (åka till Emporia? fika på Espresso House?? Jaaaaa!!) Åka karuseller. Ryggbiff, med mängder av bearnaisesås. One Direction (särskilt Harry). Och...det här borde ha stått först: potatis. Lisa skulle kunna leva på enbart potatis. Kokt potatis, utan någonting till.

Vad är det då som gör en Lisa så där sprutande arg eller otröstligt storgråtsledsen? Nuförtiden är det mest när livet är så där fruktansvärt orättvist mot henne som det kan vara ibland. Eller när hon inte har fått träffa Magda på flera timmar eller så, och är ensammast i hela världen... När mamma haft fräckheten att ha i cayennepeppar i chiliconcarne-grytan, eller gjort maten stark på andra elaka och ondsinta vis. Närvaron av getingar. Eller spindlar! Sår! som blöööder!! Orientering, eller annan fysisk aktivitet (meh! palla...!)

Lisa - virvelvinden, dörr-igen-slängaren, solstrålen och skrattet i våra liv.

2 kommentarer:

  1. Fint skrivet! Grattis till Lisa - en tjej i min smak. Om jag skulle tvingas välja bara en enda sak att äta resten av mitt liv skulle jag välja potatis!

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Jag ska hälsa henne - från en potatisälskare till en annan :)

    SvaraRadera