onsdag 5 mars 2014

Innehållsförteckning ostbågar: Majs, salt, ostpulver...OSTPULVER?? Nej!!

Vi har varit på barnkliniken på Trelleborgs sjukhus med Lisa idag. Hon har haft problem med ont i magen sedan ungefär ett år. Det har klämts och känts och frågats om avföringsvanor och tagits prover av alla de slag i flera omgångar (och tilläggas bör att Lisa HATAR att ta blodprov så det har varit en pärs för henne). Nu alltså vidare utredning av en erfaren barnläkare.

Och denna erfarna barnläkare lyssnade noga på vad Lisa sa, vad jag sa och vad Lisas mage sa (ja, hon lyssnade på Lisas mage med ett stetoskop). Sen sa hon det som vi nog redan har anat och undrat över på vårdcentralen (men de har sagt att "med största sannolikhet inte"): Det är nog Lisas mjölkproteinallergi från bebistiden som har kommit tillbaka.

Hon är inte säker, men hon tror. Hon har haft andra patienter som också haft mjölkproteinallergi som har "gått över" men som nu efter en tids konstant magvärk fått konstaterat att den i viss mån har kommit tillbaka.

Så nu ska vi de närmaste tre veckorna testa detta. Ingen mjölk. Och då menar jag inte bara laktosfritt, utan INGEN MJÖLK. Precis som när Lisa var bebis innebär det att lusläsa innehållsförteckningar. Inga mjölkproteiner får finnas, inget ostpulver, inte skummjölkspulver (som finns i en hel del matprodukter).

Lisa och jag gjorde en raid på ICA och handlade havremjölk, tofuglass, mjölkfritt margarin osv osv. Ostbågar utgår...

Vad tycker vi om detta, då? Lisa sörjer förstås ostbågarna och mjölkchokladen. Men, om det nu är så att det faktiskt är mjölkproteinallergi som orsakar hennes besvär?

Då jublar vi.

För det skulle vara så himla skönt att kunna peka på att det är just DET som gör att hon har ont i magen. Det går ju att utesluta ur kosten. Det är inget som är livshotande eller handikappande. Det är bara något att vänja sig vid.

6 kommentarer:

 1. Åh, inte kul för Lisa! Hoppas de har hittat rätt nu så ni kan följa mjölfria dieten o hon slipper magont.
  Kram till henne från konkurrenten i skogen GP

  SvaraRadera
 2. Jag kramar henne och så håller vi tummarna för att hon ska slippa magvärken nu.

  SvaraRadera
 3. Tappra, tappra Lisa! Hälsa henne från mig! Kram!

  SvaraRadera
 4. Tack, det ska jag göra!

  SvaraRadera
 5. Inte kul för Lisa men bra ändå om hon kan slippa att ha ont i magen. Bra också att det nu för tiden finns så många olika alternativa produkter att köpa. Havreglassen t ex är ju jättegod! Kramar till Lisa i massor! (M)

  SvaraRadera
 6. Jag kramar henne.
  Glassen Tofuline är nästan godare än vanlig glass.
  Men besvikelsen idag var att BlåBands pulverbearnaise innehåller mjölk...

  SvaraRadera