onsdag 22 maj 2013

Inlägg nr 328 om bilkrångel.

Alla som läser min blogg vet detta:

Håkan och jag har lite problem med det där med bilar. De går sönder. Vi krockar inte sönder dem utan de liksom hittar på grejer av sig själva.

Jag behöver inte orda mer om det.

Så här är läget nu:

I söndags skulle vi köra till Lund på stadsorientering. Det regnade, kan tilläggas. (stämningshöjande detalj) Vi satte oss i Subarun, Håkan vred om startnyckeln och ett märkligt vinande ljud hördes. Vi lyssnade irriterade på detta ljud (vad är nu fel?) och kände snart också att det luktade konstigt. Motorn slogs av. Det luktade ändå konstigt. Bränt, faktiskt. Motorhuv öppnades, och mycket riktigt: det rök ganska ordentligt från någon okänd del i motorn. Vi bytte till Volvon (som ju funkar hjälpligt så länge man inte kör snabbare än 80 km/h), körde iväg och försökte låtsas att vi inte hade någon Subaru överhuvudtaget.

I tisdags morse hade vi en härlig stund. Då bogserade vi ner Subarun till bilverkstan i Klågerup. Jag körde Volvon som drog (och det gjorde den utan att hosta en enda gång, duktig bil), Håkan styrde Subarun. Jag hatar att bogsera. Det är helt läskigt. Speciellt när man väldigt försiktigt ska köra över 108:an, min hatkorsning i livet, vid den tiden när det är som mest trafik. Men det gick bra.

Subaru lämnades på verkstad, med en from förhoppning att felet skulle vara något lätt elektriskt. Någon liten säkring som hade gått. Eller något annat som var lätt att byta ut och inte dyrt.

Hörde inte av verkstan på hela dagen. Cyklade hem efter jobbet och svängde in om verkstan på vägen hem för att kolla läget. Och fick höra att "det var bra att du kom, följ med in på kontoret så måste vi prata om din bil".

OK. Det var ingen liten säkring som var sönder. Egentligen inte motorn alls. Det var kopplingen som hade dragit sin sista suck. Jag log modigt, lyssnade på den långa monologen som hölls på språket "bilmekaniska", nickade på rätt ställen och förstod de delar som behövdes förstås:

(på bilmekaniska) - koppling slut lameller spolar lyfta ut växellåda katalysator elände elände elände ställa in blåsa igenom elände elände jobbigt lång tid orginaldelar elände besvärligt koppling
(fritt översatt till något som Carolina förstår) - Vi behöver i princip vända upp och ner på bilen, skära upp den, slita ut alla de delar som betyder något, slänga de delar som har gått sönder, köpa nya delar som kostar så mycket att man får hicka bara av att titta på dem på beställningssidan på internet, sätta ihop bilen igen och få allt att funka som det ska. Det kommer att ta väldigt lång tid och kosta sjukt mycket pengar.

Jaha.

Men man får se de ljusa sidorna i livet också: Vi har en husbil som funkar. Vi har en Volvo som man kan köra med om man inte har bråttom. Vi har fyra cyklar. Hela familjen är frisk.

Ta i trä.

1 kommentar:

  1. Och så den klassiska: "Det finns alltid dom som har det värre!" Maman

    SvaraRadera