tisdag 29 december 2015

Bra sak 29: Min mobil!

Ja, ja, det är klart att man kan gnälla i timvis över alla dessa mobiler som folk sitter och glor ner i i stället för att prata med varandra eller vara närvarande i nuet och allt det där... men just nu tänkte jag faktiskt i stället hylla min mobil. Jag älskar den! Så otroligt praktisk den är att ha!
I min hand (eller i fickan, eller i väskan, eller på nattygsbordet - aldrig långt borta i alla fall) har jag:

 • all möjlig kunskap - på några sekunder kan jag kolla upp hur Kubakrisen förlöpte (eftersom jag råkar läsa om den i en bok just nu), symtomen för malaria, blindtarmsinflammation, halsböld eller digerdöden, självporträtt av Rembrandt eller var närmaste Viktväktarmöte kan tänkas finnas
 • alla busstider, tågtider, flygtider jag kan tänkas behöva, här i Skåne men också i London, Denver och Hongkong. Jag kan boka resor också. Och hotell. Och taxi, och massage, och...
 • möjlighet att köpa vad som helst och få det hemlevererat: böcker, väskor, kläder, trollstavar (jodå, det gjorde jag faktiskt några veckor innan jul...), pizza, noter, te och godis.
 • tillgång till de absolut senaste nyheterna - lokala, nationella, internationella, uppdaterade varje minut
 • en gps och kartor som gör att jag kan hitta när jag ska köra till en adress i Malmö, eller till flygplatsen i Florens, eller hitta hem igen när jag sprungit lite vilse på joggingturen i Londons ytterkanter (vilket jag faktiskt gjorde för några år sen)
 • böcker, både att lyssna på och att läsa direkt i mobilen om jag vill (fast då föredrar jag ändå min Kindle)
 • förströelser i form av tusentals olika spel för mobilen, både att spela själv och att spela mot andra som kan befinna sig var som helst i världen
 • kommunikation! ja, det går att ringa med den också, men framförallt kommunicerar jag med andra via sms, messenger, facebook, instagram, mail. Många gånger, varje dag, helt och totalt oumbärligt.
 • musik. All världens musik, obegränsat, via Spotify eller i mitt eget musikbibliotek.
 • film och tv...
 • en kamera, som jag verkligen använder mycket och till allt. Den är ju alltid med! Kan tas fram på en sekund! Tar fina bilder, som direkt kan skickas till andra, delas på sociala media, läggas upp på blogg, sparas, läggas som bakgrund både i telefon och på datorn...
 • praktisk hjälp - mobilen är min väckarklocka, min miniräknare, min poängräknare för smartpoints (viktväktarna alltså). Den kan berätta för mig (med länkar till spotify) vilken låt som spelas på radion om jag inte kommer på det. Den kan berätta för mig vilket väder det är ute (om jag skulle råka sitta inlåst i en bunker utan fönster) och vilket väder det troligen blir i morgon. Den har anteckningsblock åt mig, och kom-i-håg-listor. 
 • tillgång till att sköta mina bankärenden och pengar, och att lätt kunna föra över pengar till andra 
Alltså - det är inte klokt. Hade någon försökt förklara för mig att jag skulle äga en sådan här smidig liten apparat, som dessutom alltså kan hållas i handen eller ligga i fickan, som kan göra allt detta...hade någon försökt berätta det för mig för en sisådär femton år sen? (då, när jag tyckte det verkade jobbigt att ha mobiltelefon, vad skulle jag med det till? nog kunde man väl vänta med att ringa tills man kom hem?) Då hade jag trott att den personen hade skämtat med mig. 

Jag älskar min mobil. Den är praktisk.


3 kommentarer:

 1. Tänk att även jag är böjd att hålla med dig, den är en liten behändig tingest den där mobilen. Förstår faktiskt inte att jag var så motsträvig så länge... (M)

  SvaraRadera