tisdag 29 april 2014

"Mamma, jag älskar min mage just nu!"

Lisa har ju haft problem med sin mage en längre tid, och jag har skrivit om det lite på bloggen. Under våren har hennes problem äntligen utretts ordentligt av en barnläkare på sjukhuset i Trelleborg. En riktigt bra läkare, som lyssnat ordentligt på Lisa och inte bara avfärdar hennes problem med att "du måste äta nyttigare med mer fibrer och grönsaker".

Hon har nämligen kämpat och kämpat med att äta nyttigare. Försöker äta de eländiga grönsakerna. Blad för blad och tomat för tomat. Äter knäckebröd för fibrernas skull. Äter frukt till mellanmål. Äter regelbundet. Försöker äta åtminstone lite av skolmaten och fylla på med frukt och knäckebröd.

Ändå har hon haft ont i magen. Konstant. I mer än ett och ett halvt år. Mot slutet helt förtvivlad: "mamma, jag står inte ut med att ha så här ont i magen hela tiden". Vissa gånger outhärdligt ont, som kramp. Andra gånger lite mindre, men hela tiden där som ett gnagande diffust ont.

Och nu äntligen en läkare som går till botten med det hela.

Först testade vi om det var Lisas mjölkproteinallergi som kommit tillbaka. Vi uteslöt all mjölk ur hennes kost ett par veckor. Ganska besvärligt - men hon hade fortfarande lika ont i magen. Sedan testade vi om det kunde vara det som hennes besvär faktiskt ger mest indikation på: magkatarr (som tydligen inte är vanligt hos barn). Lisa fick äta Omeprazol. Och si - efter bara några dagar kändes det faktiskt bättre.

Bra, sa läkaren. Då har vi en diagnos. Men nu måste vi ta reda på VARFÖR hon har fått magkatarr (jubel över denna läkare) så att hon inte får det igen. Där är vi nu.

Nu har Lisa ätit medicin i tre veckor ungefär. Och igårkväll satt vi i bilen när hon var tyst en stund och sen sa "Mamma. Jag har inte ont i magen."

Hon hade suttit och känt efter en stund, sa hon, letat efter det vanliga svidandet. Men det fanns inget. Hon hade INTE ont i magen. För första gången på hur länge som helst. Det var nog först då jag på riktigt förstod hur länge hon haft ont, och hur jobbigt hon haft det.

Och senare på kvällen (när hon alltid brukat ha som mest ont, så där några timmar efter middagsätandet) så kom det igen: "Mamma? Jag älskar min mage just nu."

5 kommentarer:

 1. Åh, gulle! Älskade lilla tjej! Så underbart skönt att få slippa magvärken! (M)

  SvaraRadera
 2. Ja! Så fantastiskt skönt!

  SvaraRadera
 3. Stort grattis till henne. Skönt när en hittar lösningar. Hoppas nu ni kan komma på en förklaring också. Gick ju och mådde illa i ett och ett halv år, men läkaren kom aldrig på vad det var och till slut gav det med sig... Som tur var, för det var trist.

  SvaraRadera
 4. Vad jobbigt det låter att gå och må illa så länge. Bra att det försvann, ändå, även om det hade varit bra att veta vad det berodde på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälpte att flytta från Malmö, kanske var det "stor"stadsallergi! Jo, det var sjukt jobbigt, tog all energi.

   Radera