söndag 31 maj 2020

Nittonåringens söndag

Idag firar vi att Lisa fyller 19 år. Hon säger att det inte känns så där himla märkvärdigt att vara nitton, mest ungefär som det var att vara arton faktiskt. Och att det var större att fylla arton och bli myndig, fixa med bankkonton och kunna beställa alkohol på restaurang (även om hon inte har utnyttjat det sistnämnda så där väldigt ofta)(eller alls).
Ännu är hon tonåring, men det är nu alltså de sista skälvande månaderna vi har en tonåring i huset. Sedan drar hon iväg på egna äventyr. Coronan stoppade det tänkta året som au-pair i London, men hon hoppade nu över det i sin livsplanering och gick direkt på det som hon kanske tänkte sig efter London: att söka in på förskollärarprogrammet. Vill hon resa senare, när coronan lär sig veta hut och lugnar ner sig några hekto, så kan hon ju alltid pausa utbildningen och göra det då.

Och hon har valt att söka in på Uppsala universitet, Campus Visby, så i slutet av sommaren tar alltså min dotter sitt pick och pack, sina nya påslakan och handdukar och sin elvisp och sina böcker och sitt nagellack och sina smutstvättshögar och sina paradisträd, och flyttar till Gotland. (Om hon kommer in, alltså.)(Men det bör inte vara några problem.) Och på Gotland bor ju alla de små kusinerna hon längtar så efter, och familj och släkt, så det är inte på något sätt så att hon flyttar till ensamhet och enslighet.

Det är bara det att hon flyttar ifrån mig.

Pianot kommer att totalt damma igen här hemma, och vem ska nu sjunga i duschen så att kakelplattorna får vad de tål??

Well. Är det något jag är säker på, så är det ändå att Lisa kommer att hålla kontakten. Jag kommer även fortsättningsvis få många sms med hjärtan i. Bra det.

Vad gör vi då, denna nittonårsfödelsedagssöndag? Testar videomöten inför studentfirandet på tisdag, till exempel. Studerar de meterhöga ogräsen i rabatterna utanför och tänker att "dem tar vi på tisdag, vi ska ju ändå vara lediga hela dagen då?" Äter fondue, här hemma, eftersom det var födelsedagsbarnets önskemiddag, och hon ville inte att vi skulle gå ut på restaurang. (meh! gå ut och äta två dagar före studenten? Onödigt.) Bakar vårt sedan 40 år eller så tillbaka mest älskade bakverk: "Sommarkaka", eftersom detta är födelsedagsbarnets val av tårta. Även om det inte är någon tårta utan en glorifierad sockerkaka med marängöverdrag. Vi ska dock ha jordgubbar och grädde till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar