onsdag 9 maj 2012

Ryskt intresse för svenska barnböcker - not

Vad märkliga grejer folk kan komma på. Referensspam, t ex. För någon vecka sen hade jag ingen aning om vad det var. Visste inte ens om att det fanns och levde mitt liv helt lugn och fin. Spam överhuvudtaget var det rätt länge sen jag hade problem med (alltså vanlig spam i mailen) för Gmail plockar bort allt sånt (och ibland även ett eller annat vanligt mail också som man nog skulle velat ha).

Men referensspam, alltså. Det är ju kul att kolla statistiken för bloggen, hur många som besökt den och vad de tittat på. Man kan också se varifrån det är länkat till bloggen. Vissa dagar är det mer sidvisningar än andra. Och efter ett tag insåg jag att alla ju inte var bokintresserade själar eller snälla vänner eller min mamma utan märkliga webbplatser som hette typ bestbxcleaner eller personalscanera. En klickade jag på och fick ett felmeddelande. Sen tänkte jag till och sökte info och fick veta att det här alltså är spam. Man ska som bloggägare bli nyfiken på vem som länkar till bloggen och klicka på länken och på så sätt möjligen få virus eller åtminstone bekräfta länken eller nåt. Öööörrk. Jag blir så trött.

Borde ha anat att man inte i Ryssland (där de flesta referensspamadresserna verkar finnas) plötsligt fått ett stort sug efter att läsa om Märta-böckerna eller äntligen få reda på vad jag tyckte om Eva Ibbotsons senaste bok. Så nu tar jag sidvisningsantalet i statistiken med en mycket stor nypa salt.

Suck.

3 kommentarer:

 1. Åååhh!! Att nämna de där eländiga adresserna vid namn även om de inte var rättstavade ovan var tydligen som att röra om i en myrstack eller nåt. Över natten var det tokmånga visningar från Ryssland. Och nu alltså på den här andra bloggen som inte har haft så många referensspam än. Well done, Carolina!
  Gaaaaahhh......

  SvaraRadera
 2. Åh vad bra att du skrev det där! Jag har också haft läsare från Ryssland på den där bestbx-saken och jag har varit lite fundersam om varför nån i Ryssland vill läsa min blogg trots att den inte ens går att översätta..
  Som tur är så läste jag åtminstone det här innan jag klickade på länken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu känner jag mig misstänksam mot alla läsare utanför Sveriges gränser (för jag skriver ju på svenska)och liksom helt främlingsfientlig. Bara för de där bestbx-människorna.
   Det finns någon adress som slutar på ly också som dyker upp och den verkar inte kopplad till något land. Den adressen kan också göra inlägg på facebook om att man ska klicka på en länk och se hur många följare/stalkers man har på fb.
   Jag ville ju kunna glädjas åt att det fanns läsare i USA och sånt, men nähä.

   Radera