torsdag 26 november 2015

Om att ringla

Det här funderade jag på nyss när jag stod och lagade mat:

Varför heter det alltid att man ska ringla olivoljan över maten? Aldrig bara något enkelt "hälla över" eller "tillsättas" eller något sånt, alltid detta "ringlande". Möjligen att den ska droppas, om det handlar om sallader.

Ringla för mig har med cirklar att göra, eller åtminstone halvcirklar. Tänk på ormar som ringlar sig fram.

Så ska man liksom cirkla olivoljeflaskan över maten? Blir det godare då? Att bara sonika skvätta lite som jag gör... äsch, det är väl troligen av sådana anledningar jag aldrig blir påtänkt som någon Sveriges Mästerkock. De ringlar. De trancherar i stället för att bara skära upp köttet. De pocherar och blancherar och har sig. Jag lägger kluttar i kastrullerna, hackar, kokar... Och så bränner jag en del - ibland beroende på att det verkade som en god idé att läsa lite i någon bok medan jag väntade på rätt smör-vatten-whatever-temperatur. Om mästerkockarna bränner något så kallas det att karamellisera och är en högst avsedd effekt. Säger de, i alla fall.


Tillägg: Alltså... jag skulle hitta en lämplig bild på ringlande olivolja till ovanstående text, och googlade. Hittade den här sidan, med nedanstående instruktion hur man ringlar olivolja. Detta blev kvällens skratt...  Jag antar att sidan robot-översatts från något annat språk - men hur löd ens ursprungsmeningen med "01:59 teskedar"???


4 kommentarer:

 1. Man ringlar sirap på kåldolmar och köttfärslimpa innan de ska in i ugnen, min mamma ringlade lite sirap på söndagssteken när hon brynte den. Jag ringlade mycket när jag jobbade med lera, men olja... näe.
  Fin översättning det där, påminner lite om bluffmejlet från "Telia", fast mycket roligare:-) (M)

  SvaraRadera
 2. Men det är ju samma med sirap som ska "ringlas"... varför ringla? Varför inte bara hälla? Ska sirapsflaskan också cirkuleras när det hälls ur den?

  SvaraRadera
 3. Vet inte, har tyvärr inget bra svar på denna svåra fråga...

  SvaraRadera
 4. Den matlagningssidan gav en många skratt. Högsta betyg till den, fredagen är räddad.

  SvaraRadera