söndag 20 september 2015

För så har vi alltid gjort.

Vi har alltid en planeringsalmanacka på väggen i köket. I år är den med Elsa Beskows fina illustrationer. September månad har den här bilden:


Och den är nästan finast av dem alla. Färgerna! Gulligheten och prydligheten! Men den senaste veckan har jag börjat gå och störa mig på den där bilden. Vad det är DE GÖR på den. Ja, ja, jag VET att det är från någon saga, och att det inte finns några lingonflickor som sitter där på rad och putsar lingon i verkligheten (va? nähä?!). Men det är hela den där meningslösa duktighetsgrejen: längst till vänster sitter Mor Lingon i skinande vitt förkläde och är helt styvstärkt och rentvättad hela hon. Hon Putsar Lingon med hela sin själ, liksom. Så som det alltid har putsats lingon i den här skogen. Så som det alltid ska putsas lingon i den här skogen, om hon har något att säga till om. Och det är klart att hon har lärt ut detta viktiga hantverk till alla sina döttrar som nu troligen lägger eoner av tid på detta putsande av lingon i korg efter jämra lingonkorg. Om mor Lingon har några söner framgår inte av bilden och jag minns inte själva sagan. Är de möjligen blåbärspojkar som följer med pappa Blåbär ut i skogen? För inte sjutton putsas det några blåbär, inte!

Det som stör mig: Varför? Varför i hela himmelens namn ska det läggas tid och kraft på att putsa lingon? Varför ska det läras upp nya små lingonputsare, som i sin tur sedan ska bli nya mödrar Lingon som lär upp nya döttrar Lingon till all denna totala meningslöshet?

Och även om det nu råkar vara en saga - så finns det ju mängder av lingon som ska putsas i vår vardag. Eller hur? Vinbär som ska plockas och kokas till sylt och saft, som sedan står i skafferiet tills det möglar eftersom ingen hinner äta upp all denna sylt och dricka denna saft innan nästa sommar inträder. För det Ska Kokas Sylt, det står i duktighetslagen (som är skriven av kvinnor för kvinnor).
Och strykning! Ett antal kvinnor jag känner står med högar av stryktvätt varje vecka, varje dag, eftersom de har fått för sig att ALL tvätt måste strykas. Även underkläder. Även lakan. Även sånt som ingen annan ser. Även sånt som hade blivit hyfsat slätt bara av att hängtorka. Jo, för det står i duktighetslagen att det ska strykas. Det har deras mödrar Lingon lärt dem, och det lär de vidare till sina döttrar Lingon.

För att inte tala om allt städande? Hur rent behöver ett hem vara, egentligen? Köket - ja. Badrummet - ja. Grusfria golv - jo, om det är så att gruset stör. Allt det andra? Varje vecka?? Jo, för det står i duktighetslagen att ett hem bör vara rent och snyggt. Det kan du läsa i vilken bok som helst, förresten. De goda och ärliga människorna - det är de som har hemmen som är "slitna men rena". De mindre bra, möjligen onda människorna - där är det flottigt och stökigt och ovädrat.

Hördu, mor Lingon: låt lingonen vara lite kletiga och dammiga. Strunta kanske till och med i att plocka lingonen och köp färdig lingonsylt i stället? Gå ut i skogen med de där rentvättade döttrarna och smutsa ner er lite. Ha kul. Livet är alldeles för kort för att lägga på meningslösa grejer, bara för att så har vi alltid gjort förut.

6 kommentarer:

 1. Fast din mamma syltar och saftar inte, putsar vare sig lingon eller fönster, stryker sällan och manglar ALDRIG, så det så! Därtill är köket ganska flottigt om än inte stökigt, så inte brås väl du på så förfärligt mycket duktighetskomplex, eller? Annat var det förr och visst har vi väl kommit en bit vad gäller att trotsa duktighetslagen? (M)

  SvaraRadera
 2. När jag flyttade till hus hade jag en en del duktighet att brottas med. Just det där med vinbären, till exempel. Det kom inte från dig, utan mer via svärmor... man ska ju impa på svärmodrar också enligt duktighetslagen.

  Och visst har vi kommit en bit. Samtidigt INTE, eftersom det nu är lite av en trend bland yngre kvinnor, runt sisådär 30, att Vara Husmoder och baka eget surdegsbröd, syra sin egen kål, ha ett riktigt välsorterat trädgårdsland med fyra olika sorters sallad och så helt självklart gröna bönor och polkabetor. Ha egna kryddor...? Klä om sina egna möbler och sen dessutom FOTOGRAFERA HELA HÄRLIGHETEN OCH LÄGGA UPP PÅ INSTAGRAM. Se vad DUKTIG jag är!!

  SvaraRadera
 3. Dessutom ÄR det faktiskt från dig jag har mitt inbyggda tvång att alla krukväxter ska planteras om i februari... och sedan gör jag inte det och har dåligt samvete ända till juni.
  Jag jobbar på det här. Numera får de bo hos mig till de vissnar, sedan slänger jag dem och köper nya. Tycker de att de vill ha en omplantering får de flytta någon annanstans.

  SvaraRadera
 4. Jaa du, det där med omplantering i februari har även jag skippat och det utan att ha dåligt samvete. Jag gör som du, köper nya när de gamla tagit slut, dessutom har jag/vi numera bara fem krukväxter i fönstren och en stor på golvet. Det var förr på min "grönafingrar-tid" som jag hade många krukväxter i fönstren och jag hade läst i bok att de skulle omplanteras i februari. Det känns skönt att ha kastat den bördan nu.
  Apropå trenden bland kvinnor i 30-årsåldern, så får jag knotterhud och utslag av sån där "duktighet". Stryka underkläder och lakan, vafalls! Vilket slöseri med tid och kraft! (M)

  SvaraRadera
 5. Harkel, harkel! Kvinna i 30-årsåldern måste bara be att få påpeka att hon inte ens äger vare sig strykbräda eller strykjärn, inte har tillgång till mangel, aldrig omplanterat sina 3 krukväxter (varav en levt i två år), eller bakat surdegsbröd (dock annat bröd, men hon skyller på att hon inte har småbarn el. dylikt...)!
  Däremot svär hon på att hennes mamma minsann manglade lakan, det har hon ett bestämt minne av! :)

  Sist men inte minst, så har denna kvinna inte ens ett (eget) instagramkonto! Så det finns en (något tyst) motaktivism! :)
  /Syster

  SvaraRadera
 6. Det är så skönt att vissa går sin egen väg och inte hoppar på alla möjliga trender... :)

  SvaraRadera