onsdag 24 april 2013

Strövargodis

Vi gjorde strövargodis nu ikväll och glufsade i oss, jag och barnen. Himla gott, det där. Och enkelt. Barnen brukade få äta det på dagis, och själv minns jag det hemifrån någon kompis när jag var liten - men vi har aldrig gjort det här hemma förr. Undras varför? Så här gör man:

Smält 50 g smör
blanda i 2 dl havregryn och 1 dl socker
värm tills sockret har börjat karamellisera sig lite, alltså tills det har mörknat lite, lite

Låt svalna. Glufsa.

När jag letade upp det på nätet för att se vad man hade i så såg jag att det ju går perfekt att blanda i annat också. Som vaniljsocker. Eller kanel och/eller kardemumma. Torkade äpplen? Russin? Jag kom på massor av goda varianter när jag satt och glufsade som bäst. Ha det ovanpå fruktsallad? Till glass? Smälta äpplen och socker lite grann och ha strövargodis ovanpå, och vaniljvisp till?

Såg också att det här godiset ibland kallas luffargodis. Eller mullegodis - fast då kan det också betyda att man blandat i oboypulver förutom det andra.

Sen stötte Lisa till min strövargodisskål med knäet men det är ju en helt annan historia. En historia som inbegriper strövargodis som flyger över hela soffan och mattan och ner i mina tofflor - och som inte går bort bara med sopborste och skyffel (nä, för det klibbar ju fast i mattan) utan måste dammsugas upp. Men som sagt - det är en annan historia.

6 kommentarer:

 1. Vår dessert i kväll: Honungsfriterade bananer, en klick vaniljglass, en klick vispgrädde och så strövargodis strösslat över. Fantastiskt gott!(Maman)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Friterade bananer måste vara perfekt till!

   Radera
 2. Vi fick det på äpplemoset med mjölk som efterrätt när vi var barn. Mums!

  SvaraRadera
 3. Jag går i scouterna och där har dom strövargodis


  SvaraRadera