onsdag 27 mars 2013

Inte bara att värpa ur sig äggen på första bästa plats, inte

Det börjar bli påskharedags. Fast hos oss så lägger inte den eländiga haren äggen helt sonika på bordet och drar. Nä, här är det en tradition med två led:

1. Påskharen tillbringar delar av långfredagen med att inhandla löjliga mängder godis och gömma det i enormt stora ägg på en plats i huset som ens kan rymma två sådana stora ägg. Inte så många, men det är inte det som är grejen. Det är ledtrådarna dit. För när äggen är gömda så ska ett antal mer eller mindre mystiska och svåra ledtrådar i en skattjakt leda till äggen.

2. Påskharen och Mr Påskhare åker på påskaftons morgon iväg på den sedvanliga påskorienteringen - och lämnar sålunda de stackars påskharebarnen ensamma hemma att lösa sin äggjakt med de svåra ledtrådarna på egen hand. Är man i skogen svarar man inte i telefon. Mwwuuuahahahahahaaaa...

Vissa gånger när vi kommit tillbaka från skogen har telefonen blinkat med typ fyrtiotre intalade meddelanden. Då har jakten varit för svår. Andra gånger har den inte blinkat alls och vi har kommit hem och sett två barn med godiskladd upp till öronen och ledtrådslappar och godispapper spridda över hela huset. Då har jakten varit för lätt. Det är väldigt svårt att lägga sig på rätt nivå.

Förra året var det inga skrivna meddelanden utan bara foton som var ledtrådar. Foton av små detaljer av saker här hemma där nästa ledtråd fanns (några exempel nedan - gissa gärna vad de föreställer...). Toksvårt - barnen tuggade i det närmaste fradga innan äggen hittades. Väldigt kul, men jag kan inte ta samma tema i år.


Det har ritats skattkartor, skrivits koder, hittats på långsökta ledtrådar, dragits snören...Jag älskar det och barnen älskar det. Och troligen är det precis som med adventskalendrarna så att denna tradition inte kommer att upphöra förrän barnen flyttar hemifrån.

I år funderar jag på något litterärt. Möjligen.

12 kommentarer:

 1. Lyckost dina barn! Du kanske kan göra en till vår bokcirkelhelg också. Jag kan köpa godiset! Det är ju bara en vecka fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjae - det känns som att en påskäggsjakt per år är precis lagom för den här haren.

   Radera
  2. Synd! Men jag förstår dig.

   Radera
  3. Kan förresten tredje bilden vara en lampskärm?

   Radera
  4. Yepp, den tredje är en lampskärm, av keramik.

   Radera
 2. Så svåra ledtrådar, jag kan inte lista ut någon av dem! Den översta ser ut som nån slags fotskrapa, nästa liknar en mattkant men nån sån matta har ni inte, den tredje påminner om chips eller nåt och den sista trodde jag först var någon av "Matisserna" men det ser inte ut att stämma med stavningen. Så näe, jag går bet!
  "Litterärt", fota några ord/meningar i några böcker som de sen ska fatta vilka de är osv, eller? Maman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litterärt...pratar jag mer om när påsken är över och det inte gör något att Lisa läst min blogg.
   Den översta var du närmast på men inte rätt, de tre andra helt fel. Får se om någon annan gissar rätt. Fast då måste man ju ha varit hemma hos oss.

   Radera
  2. Den översta är en "stegpinne" på stegen upp till vinden, nästa är en detalj på Eriks "märkestavla" där man sätter simmärken etc, den tredje är en lampskärm i keramik och den nedersta är en blomkruka.

   Radera
 3. Vilka fantastiskt bra varianter. Vår barn är ju yngre 5 & 6) och eftersom vi vill indoktrinera in dem i orienteringens värld, blir det kartor i trädgården, men det här ska jag komma i håg inför kommande år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också försökt indoktrinera med kartor i trädgården. En gång försökte vi indoktrinera ett helt barnkalas på det sättet och grävde ner alla godispåsarna i en låda i trädgården. Fast det blev inte några orienterare för det, bara en himla massa godisätande.

   Radera
 4. Hur gick då årets påskäggsjakt och blev den litterär? /Maman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gick bra! Det blev litterära inslag, typ att en ledtråd satt instucken i tredje akten av Macbeth och att barnen då fick reda ut vem som hade skrivit den så de kunde hitta boken. Det var också ett namn på en blomma som de skulle googla så de kunde se en bild på blomman och därför fatta var nästa ledtråd var gömd (i en vas med primulor). Det var en ledtråd under en konjaksflaska, ledtråd: Larsen V.S.O.P (barnen hade ingen aning om vad det var), det var ett recept på kakor som de skulle fatta att det var havreflarnen vi bakat för någon vecka sen och att ledtråden låg bland kakorna, och kanske 15 andra mer eller mindre svåra ledtrådar av olika sorter som jag inte orkar räkna upp. Sist fick de en lista med grejer de skulle samla ihop och ge till grannen som om hon godkände sakerna gav dem en nyckel som ledde till "skatten". Listan innehöll bland annat "en liten bit av sommaren", "en liten bit av hösten", "något mystiskt", "något läskigt" och flera andra grejer. De var tvungna att argumentera för hur de hade tänkt när de valde ut sakerna. Och grannen godkände - fast först efter att barnen fått bakläxa på några av sakerna och fått göra om...
   Så det gick bra - men de fick verkligen jobba för godiset.

   Radera