lördag 24 januari 2015

Hobbit 3 - frågor som kräver svar

Vi har äntligen varit och sett på Hobbit 3: Femhärarslaget, och gillade den ganska mycket. Men i bilen på väg hem, och vid middagen på kvällen så hade vi ganska många diskussioner. Frågor uppstod. Frågor som kräver svar.

Varför utnyttjar inte Gandalf det faktum att han är trollkarl, och använder sin magi? I stället står han mitt i alla dessa mängder med anfallande orcher och slåss med sin stav. Hur meningslöst är inte det?


Varför inte slå ihop film 2 (en timme av drake-jagar-dvärgar-i-bergsalar) med film 3 (vi slåss-vi-slåss-vi-slåss...)?

Hur kom det sig egentligen  att femhärarslaget vanns, och tydligen av den rätta sidan? Ena stunden ses en handfull dvärgar attackeras av hundratals elaka orcher, och döda alvkrigare och människor ligga i drivor. Andra stunden är helt plötsligt allt frid och fröjd (förutom det att de snyggaste i filmen har dött) och orcherna verkar ha rest iväg någon annanstans? Var det örnarna  som gjorde det? För allt verkade lösa sig när Bilbo sa örnarna kommer...!

Tyckte Azog the Defilers mor någonsin om sin son? Hur gick det till när han fick sitt namn? (du ska heta Gulleplutt, du ska heta Orchiporchi, du ska heta Sockergrynet....och du får heta Besmutsaren)

"min lille Smutsare, kom till mamsen då.."
Legolas blir av sin far uppmanad att söka upp "utbygdsjägarna", och då särskilt Arathorns son, som nog kommer att bli en hejare till karl. Sure. Det bör gå ungefär 80 år eller så mellan händelserna i Bilbo och inledningen på Sagan om ringen. Och Aragorn är en människa - inte någon odödlig alv eller långlivad dvärg. Är han ens född när Thranduil har sitt far-till-son-snack med Legolas?

De här ormarna som äter sig igenom bergen och gör gångar åt orcherna? Hade väl varit rätt smart att utnyttja dem lite mer, va? Låta dem gräva sig in i Erebor och ställa till med lite havoc där, eller överhuvudtaget skicka in dem i striden om det nu är så att de kan befallas på något sätt. Hade nog räckt med två stycken för garanterad seger.

Hur kan Tauriel vara kär i Kili i stället för Legolas? Kili verkar mest ställa till det för sig, förutom att han är snygg. Men Legolas! Killen kan surfa på tunnor, rida på ett bergstroll, springa på nedfallande stenar medan de befinner sig i luften, flyga med attack-fladdermöss och få skogsalvernas kung att få tårar i ögonen. Hur kan hon missa honom? Va? Vavavava??


Hur många uppfattade ens att Mr Ögonbryn Himself är med även i den här filmen, i ungefär 1,4 sekunder? Vad är Persbrandts gage för detta inhopp? Hur lång tid blev han sminkad för att vi skulle få se The Ögonbryn under en bråkdel av en sekund innan en gigantisk björn landar med ett brak på en orcherhop?

Valen av riddjur? Hur smart är det av en skogsalv att rida på någon slags hjort som har två horn som är större än tre hästar tillsammans? Hur många träd har inte dessa horn fastnat i? Hur mycket många gånger har inte Thranduil svurit över att han inte ser vart de ska hän eftersom hornen är i vägen? (fast, OK, de kan vara rätt praktiska att spetsa 2 x 3 orcher på i strid...) Hur tänkte Dain, Thorins kusinkung, när han valde att rida in framför sin här på en...liten gris? Hur kommer det sig att någon någonsin har fått för sig att rida in bergsgetter (eller vad de nu är)?


Och sista och största frågan: vad ska vi nu ha att längta till för film??? Skulle möjligen någon story ur Silmarillion kunna passa att filmatisera? Jag kunde gärna tänka mig att se något om krigen mot häxmästaren av Angmar...

11 kommentarer:

 1. Sorgesamt att silmarillon nog aldrig blir film... Men å andra sidan är den lite för spretig... Tror det vore svårt. Såg the desolation of smaug igår. Jag gillar den. Särskilt draken

  SvaraRadera
 2. Kom och tänka på en annan sak. Det skulle bli lite maratonfilm , typ operan om ringen av wagner,om man skulle slå ihop dem... 8 timmar bio. Lunch ingår. ��

  SvaraRadera
 3. Njae, tänkte nog inte hela Silmarillion som är spretig och mest separata episoder (det jag minns, har aldrig läst om den sedan jag var sisådär 18)(fast maratonfilm vore kanske kul?) Jag tänkte mer att Peter Jackson kunde använda sig av något ur den och fylla på med egna idéer. Ungefär som när han fick ganska tunna boken Bilbo att bli till tre filmer à minst 2 timmar vardera.

  SvaraRadera
 4. He he... Ja kanske det. Jag är ju väldigt förtjust i trilogin både som bok och film, men hobbiten som bok har aldrig nått upp i samma komplexitet. Tycker dock jackson fått till det bra. Hans tillägg som tex the she-alf var uppfriskande och ett bra tillägg i historien. Jag gillade oxå saurons entré. Hen har alltid fått mig att få gåshud både o bokform och filmformat. Men den där vit orchen han blev lite too much och varför skulle snyggdvärgarna stryka med... Nä... Inte allt bra, men fyra och en halv stjärna av fem kan den få.. Sen tycker jag att man skulle ha en Tolkien helg någon gång där alla sex filmerna visades under två dagar. Mat och dryck på hobsala vis och så.. Det vore kul. Skulle dock aldrig få med kära maken på det. Han gillar filmerna men kom aldrig ens i genom första boken av härskarringen förrän den kom som ljudbok. ;-) vilket nördinlägg det här blev då... Nåja...
  Silmarillion har jag för övrigt bara kommit igenom en gång oxå... Och det tog tid...minns jag

  SvaraRadera
 5. Tycker precis som du om hobbit-boken. Den är OK, men inte lika bra som trilogin - ändå har Jackson gjort tre bra filmer av det. Imponerande! Och ja! jag gillade också när Sauron var med, och när Elrond, Galadriel och Saruman slogs mot honom. Vilket team!
  Att ha en Super-Midgårds-Helg hade varit fint. Alla skulle också tvingas vara barfota, och det skulle vara massor av mat )

  SvaraRadera
 6. Hahaha... och ingen behövde tänka på om man hade håriga fötter eller ej, för ju mer hår på fötterna ju bättre! ;)

  Ja Elrond och Galadriel är ju super, vad gäller alverna. Är dock inte så förtjust i Legolas pappa. Det är mest hans "törnekrona" som stör mig... och då älgen han rider omkring på. VARFÖR en älg som sagt? eller hjort, eller vad det nu är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elkus Giganticus Hornus. Typ. Nä, jag gillar inte honom heller. Kall typ. Men alvkrigarna, uppställda i rader - DE är coola!

   Radera
 7. http://forodrim.org/

  Här finns det nog en och annan midgårdsfest... ;)

  SvaraRadera
 8. Oj! Ja, de vet nog hur man festar på Hobsalavis...

  SvaraRadera
 9. Jag har inte tid att läsa hela inlägget nu, men det är mkt intressant. En fråga kan jag dock svara på med en gång. Aragorn är ättling av Dúnedainfolket som sägs leva tre mansåldrar vilket blir ca 240-250 år om man räknar med att en vanlig gubbe blir ca 80 bast. När han träffar Eowyn i Rohan är han 87 år...

  SvaraRadera
 10. Aha!!! Jag hade ingen aning om att Dúnedain var extra seglivade, men det förklarar förstås allt. Högresta, långlivade, kloka supermänniskor. Och så kallar Ohlmarks dem för "utbygdsjägare" - vilken skymf.

  SvaraRadera