torsdag 14 april 2016

Och bussen går från Jönsaplan... vet alla var den ligger? Inte??

Jag är ju nyanställd i Landskrona kommun, och fick därför vackert pallra mig iväg för den Introduktionsdag för nyanställda som anordnades igår. Faktiskt har jag lyckats snirkla mig undan motsvarande dag både i Svedala kommun och Trelleborgs kommun när jag varit anställd där... jag är ju som alla mina jobbkollegor vet allergisk mot den här sortens möten, långsittande och genomlyssnande av diverse storvulna fraser om en kommuns framåtanda, värdegrund och värdeord. Men igår satt alltså undertecknad på plats i ett konferensrum tillsammans med kanske femtio andra personer och lyssnade på hur det ska vara BRA att jobba i Landskrona (BRA står för en förkortning av tre värdeord som jag tyvärr har glömt (skäms!) men typ BästRekoAttack eller möjligen BaraRiktigtArbete). Och ganska mycket var det ungefär lika rafflande som att se målarfärg torka - men ibland också om intressanta ting. Och jag fick med mig några bra stiftpennor. Och en tygkasse. (det hade jag ju nästan inga förut)

Men efter lunch? Då fick vi åka runt med buss, med en stadsantikvarie med på bussen som berättade om det historiska Landskrona. Och oj, som jag älskar att lyssna på stadsantikvarier som berättar om städers historia! Denna kvinna (jag har tyvärr glömt hennes namn också...) kunde inte bara vad alla kvarter hette, när de kom till och tanken med varför byggnaderna där byggdes just som de gjorde utan även alla arkitekters namn och när de ritade byggnaderna. Och om det medeltida Landskrona, och om hur man tänkte om stadsplanering på 1600-talet, på 1700-talet, på 1950-talet och 2010-talet. Och hon använde förstås alla de rätta termerna på husdelarna, och jag kände mig plötsligt åter som om jag studerade konst igen och åkte runt och lärde mig om arkitektur. (som jag verkligen gillade att lära mig)

Det var hyperintressant! Och Landskrona är ju vackert! Hade ingen aning. Jag kan nästan tänka mig att bo där nu, inte bara jobba där.

Och visste ni att det fanns en katedral i Landskrona på medeltiden, lika stor som Domkyrkan i Lund? Och att de rev den för några hundra år sedan när det bestämdes att den medeltida staden skulle jämnas med marken och ny stad i stället byggas upp på utfyllnadsmark söder om den gamla stan? Jag hade ingen aning om det heller - men sånt går jag verkligen igång på. Ska snart gå och kolla in markeringarna som finns där den där katedralen stod.


(OK då, för att vara lite mer ansvarskännande och för att det säkert ligger jättejättemycket jobb bakom att ta fram det här: BRA står för Bemötande Resultat Ansvar, och inget annat.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar